Milliárdokkal támogatják a beszállítói programot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az idén 8 milliárd forint értékben hirdetik meg a beszállítói integrátori pályázatot, ezzel a magyar nagyvállalatok is pályázhatnak uniós forrásokra - mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy szakmai kerekasztal beszélgetésen kedden Budapesten.

Inkubátorok lehetnek

A pályázók ugyan a nagyvállalatok, de feltétel, hogy a fejlesztés eredménye a kis- és középvállalkozásoknál, illetve a beszállítóknál csapódjon majd le. A helyettes államtitkár a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) gépiparról szóló rendezvényén kifejtette, hogy a pályázati konstrukció hozzájárulhat a gépipar elmúlt években tapasztalt masszív növekedéséhez is, a nagyvállalatok integrátor szerepet tudnak betölteni és megrendeléseket adnak a kkv-nak.

A helyettes államtitkár a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) gépiparról szóló rendezvényén kifejtette, hogy a pályázati konstrukció hozzájárulhat a gépipar elmúlt években tapasztalt masszív növekedéséhez is, a nagyvállalatok integrátor szerepet tudnak betölteni és megrendeléseket adnak a kkv-nak.

Elmondta: az Európai Bizottság elképzeléseivel párhuzamosan a magyar kormány is az ország újraiparosításában látja a gazdaság jövőjét, a tényleges termelési tevékenységre alapozva, ezért az állami támogatások többsége a feldolgozóiparra fókuszál.

Dúl a bizalmatlanság

Takács János, az MGYOSZ alelnöke úgy vélte, hogy a célzott beszállítói programok támogatják a magyar beszállítói arány növekedését, ugyanakkor arra is szükség lenne, hogy teljes körű felmérést végezzenek, milyen iparágat lehet Magyarországra telepíteni, ami egybevág a multinacionális vállalatok piaci igényeivel is. Az alelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a gépipar a képzett szakemberek hiányával küzd, sokan Nyugat-Európában vállalnak vendégmunkát, ami azonban aláássa szakmai fejlődésüket, nem szolgálja a magyar gazdaság növekedését.

Vadnai Gábor a Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség (MAGEOSZ) főtitkára a gépipar kihívásaként említette, hogy az ágazati szereplők között megmaradt a válságból fakadó bizalmatlanság, óvatosabbak a beszerzők.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Készülhetnek a vállalatok a második hullámra »