-->

Milliók mentek utcára a megszorítások miatt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Munkavállalók milliói léptek sztrájkba Európa több országában kormányaik megszorító intézkedései ellen tiltakozva.

Spanyolországban és Portugáliában általános sztrájk van, a görög, az olasz, a francia és a belga szakszervezetek többórás munkabeszüntetésre szólították fel tagjaikat. Mindez része az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) október 17-i felhívásának, hogy november 14-e legyen akció- és szolidaritási nap, sztrájkokkal, demonstrációkkal, gyűlésekkel. A szakszervezetek erőteljesen ellenzik az Európát a gazdasági pangásba, recesszióba és az európai szociális modell folyamatos leépítésébe vivő megszorító intézkedéseket - tartalmazza az MTI-hez kedden eljuttatott ESZSZ közlemény.

A dokumentum szerint a költségvetési konszolidáció élesebb hatással járt annál, mint amit eredetileg becsültek az érintett intézmények, így az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az IMF mára már elismeri, hogy súlyosan elszámította a megszorító intézkedéseknek a növekedésre gyakorolt hatását - olvasható a közleményben.

Spanyolországban, ahol a megszorító intézkedések egyik hatásaként 25 százalékos a munkanélküliség, jelentős fennakadások voltak szerda délelőtt a tömegközlekedésben. Madridban a metró nem működik, a vonatok 10 százaléka jár csupán és közel 600 légi járatot töröltek. Portugáliában is tart már reggel óta az általános sztrájk. Ennek részeként a TAP nemzeti légitársaság törölte járatainak 45 százalékát. Az országban leállt a tömegközlekedés, a kórházi dolgozók nem vették fel a munkát. Spanyolországban a munkavállalók 22 százaléka, Portugáliában 20 százaléka szakszervezeti tag.

A legnagyobb olasz szakszervezet, a CGIL néhányórás munkabeszüntetésre szólított fel. Az olasz közlekedési minisztérium várakozása szerint a vonat- és kompközlekedés négy órára leáll.

A legnagyobb görög szakszervezetek arra szólították fel tagjaikat, hogy három órára tegyék le a munkát. A görög rendőrség tízezer fős felvonulásra számít Athénban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A tavalyinál 73 százalékkal kevesebb a turista »