Milliós károkat okoz az áradás

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Északkelet-Kínát nem szűnő eső mossa, millióknak okoznak károkat az áradások. Az orosz-kínai határon lévő Hejhsziace-sziget kínai része csaknem teljesen víz alá került - jelentette a kínai média vasárnap.

A szakadó eső következtében Hejlungcsiang és Csilin tartományban, valamint Belső-Mongólia egyes részein több mint egymillió hektáron károsodott a vetemény, sok helyütt áll a víz a földeken. A kárt 6,6 milliárd jüanra (239,4 milliárd forintra) teszik.

Hejlungcsiangban két évtized legsúlyosabb áradására készülnek, a Nencsiang folyó vízszintje több ponton meghaladta a kritikus magasságot, van ahol csaknem 90 centiméterrel. A Szunghua folyó mentén több mint 22 ezer ember dolgozik a gátak megerősítésén.

A kínai-orosz határon lévő Hejhsziace-sziget kínai oldalán az eső és egy orosz oldalon lévő tározóból kiengedett víz nyomán a területet 90 százalékban elborította a víz. Megszüntették a bejárást a szigetre, az ott dolgozó 300 embert evakuálták. Előrejelzések szerint a jövő hét szerdáig az egész sziget víz alá kerül.

A 335 négyzetkilométeres sziget megosztásáról - évszázados vita után - 2008-ban sikerült megállapodnia Oroszországnak és Kínának.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Csúcsra ért a kínai infláció »