Milyen év vár Európára?

| szerző:

Bár az európaiak többsége szerint jól teljesít az uniós gazdaság, s a közös pénz támogatottsága évtizede nem volt olyan magas az euróövezetben, mint éppen most, ráadásul az EU jövőjét optimistán látók is többségben vannak a kontinensen. Mégis jogos a kérdés, vajon milyen esztendő előtt áll az Európai Unió? Ön szerint a széthúzás vagy az összetartás éve következik? Szavazzon!

Széthúzás Ne dőljünk be az uniós pénzből finanszírozott Eurobarométernek. Ne azt nézzük, hogy a műszer derűs időt jelez, húzzuk szét a függönyt, s pillantsunk ki az ablakon, s rögtön szemünkbe ötlik, hogy az európai időjárás esőre áll. Onnan kezdve, hogy az elmúlt évek uniós válságkezelésének oroszlánrészét vállaló németek még kormányt sem tudnak alakítani, jó ha január közepére összeáll az új koalíció. Még mindig az ablakban állva, s kissé Kelet felé fordulva, azt látjuk, hogy a visegrádi négyek kalapáccsal és szögekkel a kezükben várják az unió koporsóját. De Délre pillantva sem jobb a helyzet, még el sem ültek a katalóniai függetlenségi törekvések első hullámai, máris Tirol ügye van műsoron. És akkor még nem szóltunk a brexit folyamatról, miként a migráns áradatról sem. Akárhonnan nézzük, van okunk a pesszimizmusra.

Összetartás Nem véletlen és nem is alaptalan a megkérdezettek optimizmusa. Kemény esztendőket tudhat maga mögött az Európai Unió, s a válságkezelés oroszlánrészét vállaló németek esetében nem az a meglepő, hogy még mindig nincs kormány, hanem hogy Merkel kancellár politikusként egyáltalán túlélte az elmúlt éveket. Ez már önmagában is optimizmusra adhat okot, ha ehhez hozzávesszük, hogy az új francia elnök is elkötelezettje az uniós reformok ügyének, akkor azt mondhatjuk, sínen van a közös Európa. És a visegrádi négyek mesterkedéseit sem érdemes túlértékelni. Kis országoknak, kis piaccal, szerény gazdasági teljesítménnyel és provinciális elittel. Másuk sincs, mint a nemzeti büszkeségük, amit hol Keleten, hol Nyugaton próbálnak árúba bocsátani. A visegrádiaknak még a szkepticizmusát is az unió finanszírozza.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Csökkent az OECD államok GDP-je »