Minden várakozást megdönthet a német növekedés

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A német gazdaság az eddig vártnál nagyobb mértékben, hat éve a legnagyobb ütemben nő az ifo gazdaságkutató szerint.

A müncheni ifo legújabb előrejelzésében az szerepel, hogy a német hazai össztermék (GDP) 2,3 százalékkal nő idén az eddig várt 1,9 százalék helyett. Ez a legnagyobb növekedés lenne 2011 óta, amikor a gazdaság 3,7 százalékkal bővült.

Az ifo azután javított előrejelzésén, hogy a legfrissebb adatok szerint a német gazdaság a becsültnél nagyobb ütemben, 0,8 százalékkal nőtt a szeptember végével záródott három hónapban az előző három hónappal összevetve. Éves összehasonlításban is gyorsult a gazdasági növekedés. Árkiigazítással számolva 2,3 százalékkal, naptári kiigazítással számolva pedig 2,8 százalékkal gyarapodott a GDP 2016 harmadik negyedévéhez képest.

A beruházások és az export növekedésének köszönhetően a vártnál erősebb ütemben bővült Németország gazdasága a harmadik negyedévben a keddi jelentés szerint. A közkiadások és a lakossági fogyasztás az előző negyedév szintjén stabilizálódott, az állótőke-beruházások viszont emelkedtek.

A német kormány 2 százalékos idei gazdasági növekedéssel számol. A német gazdaság fő hajtóereje az export és a belső kereslet, miközben jelentősen nőttek az állami és a magánberuházások. Az építőipari tevékenységet az alacsony hitelkamatok és a lakóházak iránti növekvő kereslet fokozza, miközben rekordszinten van a foglalkoztatás, és csak mérsékelt a fogyasztói áremelkedés.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kína közelebb áll gazdasága megduplázásához »