Mindenki kamatvágást akart az MNB-nél

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az alapkamat 15 bázispontos csökkentésére a kilencből nyolc monetáris tag szavazott, egy tag ennél alacsonyabb, 10 bázispontos mérséklésre voksolt a tanács legutóbbi kamatdöntő ülésén - közölte az MNB a honlapján a március 22-iki ülés rövidített jegyzőkönyvét.

A jegybaki alapkamat 1,2 százalékra csökkentésére szavazott Báger Gusztáv, Bártfai-Mager Andrea, Gerhardt Ferenc, Kocziszky György, Matolcsy György, Nagy Márton, Pleschinger Gyula és Windisch László. Az alapkamat 1,25 százalékra mérséklésére egyedül Cinkotai János voksolt.

A tanácstagok emellett a kamatfolyosó aszimmetrikus szűkítése mellett döntöttek, egyhangúlag. Ennek megfelelően az egynapos betéti ráta negatív tartományba, -0,05 százalékra, míg az egynapos hitelráta 1,45 százalékra csökkent. Előretekintve a kamatfolyosó további módosításának lehetősége a pénzpiaci kondíciók alakulásától függ - jegyezték meg.

Kihasználatlan kapacitások

A monetáris tanács megállapította, hogy a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás tartósan mérsékelt marad, a márciusi Inflációs jelentés előrejelzése alapján csak később érhető el a 3 százalékos inflációs cél. A monetáris tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a nemzetközi monetáris környezetet és a gazdasági növekedés ösztönzését szem előtt tartva lehetséges, míg az inflációs alapfolyamatokat tekintve szükséges az alapkamat csökkentése az inflációs cél fenntartható elérése érdekében.

Egyes tanácstagok kiemelték, hogy a pénzügyi rendszer stabilitása és az ország külső sérülékenységének csökkenése is kellő teret biztosít az alapkamat csökkentéséhez. Az alapkamat csökkentését minden tanácstag támogatta, ugyanakkor Cinkotai János csak 10 bázispontost javasolt, mivel úgy vélte, hogy az alapkamat nagyobb mértékű további csökkentésével célszerű megvárni, hogy az MNB növekedést támogató intézkedéseinek és az Európai Központi Bank (EKB) most bejelentett monetáris lazításának lesz-e érdemi hatása a vállalati hitelezésre.

Kamatcsökkentési ciklus

Az irányadó kamat 15 bázispontos csökkentésére szavazó tagok mindegyike egy kamatcsökkentési ciklus elindítása mellett érvelt. A tanácstagok véleménye szerint a kamatcsökkentési ciklust mindaddig érdemes folytatni, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével.

Az önfinanszírozási program harmadik fázisának meghirdetését követően a hosszú állampapír-piaci hozamok csökkentek, ami folytatódhat a bejelentett intézkedések megvalósulásával. A tartósan alacsony költségoldali inflációs nyomás, a világgazdaság lassulása és az inflációs várakozások historikusan alacsony szintje következtében erősödött a tartósan cél alatti inflációt eredményező másodkörös hatások kialakulásának kockázata.

Megjegyezték, hogy a monetáris tanács a továbbiakban is kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni a másodkörös inflációs hatások visszaszorítása érdekében.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Maradt a történelmi mélyponton az orosz alapkamat »