Mire számíthatunk a német választásokon?

| forrás:
mti/TF
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Hétvégén tartják a szövetségi választást Németországban. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Merkel pártja a CDU/CSU az FDP-vel (Szabad demokraták) és a Zöldekkel fogja megvalósítani az 50 százalékos többséget - mondta el Kiss Tamás, az Equilor Zrt. Private Banking referense.

A videó kattintásra indul.

A Századvég kutatóintézet kutatója szerint a bizonytalan német szavazók megszerzését célozza az Alternatíva Németország (AfD) provokatív kampánya.

Pócza István az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában azt mondta: az AfD-ről azt lehet tudni, hogy különböző vonulatok vannak benne, de alapvetően nagyon szélsőséges. A választási versenyben a két nagy párt (CDU/CSU és az SPD) mögött jelentős mértékben le vannak maradva a kisebb pártok, de sokáig úgy tűnt, az AfD-nek komoly esélye lehet megszerezni a harmadik helyet. Az elmúlt hónapban, fél évben viszont állandó csökkenést mutatott a szélsőséges párt népszerűsége.

A Századvég kutatója emlékeztetett arra is, korábban mindkét nagy párt jelezte, hogy vannak olyan erők, amelyekkel nem hajlandóak koalíciót alkotni. Konkrétan megnevezték a két szélsőséget, köztük az AfD-t is. Angela Merkel német kancellár (a kutató szerint a választás esélyese) is kijelentette, hogy ezzel a párttal semmilyen módon nem kíván együttműködni. Ezért Pócza István úgy véli, az AfD a saját eredményességéért, a "képviselői posztjaiért fut", s nem koalícióalkotás reményében.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kevésbbé rossz a helyzet, mint gondoltuk »