Miről győzködi ma Porosenko Trumpot?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Ukrán sajtóértesülések szerint várhatóan a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus lesz a fő téma azon a megbeszélésen, amelyet Petro Porosenko ukrán elnök folytat Donald Trump amerikai elnökkel kedden Washingtonban.

Fókuszban kelet-Ukrajna

Porosenko államfővé választása óta harmadjára látogat Washingtonba, viszont most először találkozik személyesen Donald Trumppal.

Ukrán sajtóértesülések szerint Porosenko igyekszik megnyerni az amerikai elnök támogatását ahhoz a törvényjavaslathoz, amelyet hamarosan a kijevi törvényhozás elé terjesztenek, és amelyben átminősítenék a Donyec-medencében zajló, eddig terrorellenesnek nevezett műveletet. Kiszivárgott információk alapján Kijev az előterjesztésben Oroszországot hivatalosan agresszornak, a szakadár ellenőrzés alatti területeket pedig megszállt területeknek minősítené.

Évek óta tart

Andrij Parubij házelnök kedden egy tévéinterjúban arról beszélt, hogy a több mint három éve tartó konfliktus túlnőtt a terrorellenes műveleten. Emlékeztetett arra, hogy annak idején, 2014 tavaszán kompromisszumos megoldás volt terrorellenesnek minősíteni a kelet-ukrajnai műveletet, mert így nem kellett az országban hadiállapotot bevezetni.

Ez utóbbi ugyanis azt vonta volna maga után, hogy minden választást el kellett volna halasztani, miközben az ország éppen elnök-, majd parlamenti választásokra készült, később pedig helyhatósági választásokat kellett tartani. A házelnök - más kormánypárti politikusokhoz hasonlóan - közölte, hogy az új indítványban sem lesz szó hadiállapot bevezetéséről.

Ukrajnában egyébként a jövő évben esedékes, hogy újabb parlamenti választásokat tartsanak, amelyen egyes elemzők szerint kétséges, hogy a jelenlegi kormányerők többséget szereznek a törvényhozásban.

Aktivitást várnak

Megfigyelők szerint Porosenko várhatóan igyekszik majd meggyőzni amerikai tárgyalópartnereit arról is, hogy az Egyesült Államok aktívan vegyen részt a válság tárgyalásos úton történő rendezésében.

A minszki folyamat, amelyben az úgynevezett normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország vesz részt, kijevi vélemények szerint eddig nem vezetett semmilyen eredményre, sem tűzszünet nincs, sem a nehézfegyvereket nem vonták ki a frontvonal menti övezetből, és az ukrán határellenőrzés sem állt helyre az oroszországi határ teljes hosszán, így Kijev álláspontja szerint tisztességes és demokratikus választásokat sem lehet rendezni a szakadár területeken, ahová ellenőrizhetetlenül vonulnak be orosz zsoldosok és katonai csapatok.

Porosenko az amerikai elnökön és alelnökön kívül megbeszéléseket folytat a washingtoni külügy- és védelmi minisztérium vezetőivel, továbbá találkozik az energiaügyi miniszterrel. Utóbbival várhatóan az Ukrajnát megkerülő, Északi Áramlat-2 elnevezésű orosz gázvezetékkel kapcsolatban folytat majd tárgyalást.

Megelőzte Putyint

Elutazása előtt Porosenko újságíróknak kifejtette: Kijev számára komoly jelentőségű, hogy Trump előbb tárgyal vele személyesen, mint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, így előbb kifejtheti neki álláspontját a két ország közötti feszültségek mibenlétéről, mint az orosz államfő. Kijevi diplomáciai források szerint ez egyben bizonyítja azt is, hogy az újdonsült amerikai elnök a híresztelések ellenére nem barátja a Kremlnek.

Az előrejelzések alapján Putyin és Trump várhatóan a legfejlettebb ipari államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat összefogó G20-csoport július 7-8-i németországi csúcsértekezletén találkozik egymással.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Továbbra is megállíthatatlan az USA államadóssága »

4IG 617 (1,82 ) AKKO Invest 417 (0,24 ) ALTEO 774 (-0,77 ) ANY 1155 (-0,43 ) APPENINN 338 (0,45 ) AutoWallis 82 (1,86 ) BIF 232 (0,87 ) CIGPANNONIA 282 (0,36 ) DELTA 81 (1,25 ) ENEFI 279 (-0,36 ) Gloster 2580 (-0,77 ) MASTERPLAST 682 (0,29 ) MOL 1640 (0,31 ) MTELEKOM 365 (-0,54 ) Megakran 4 (-11,11 ) NORDTELEKOM 24 (-0,82 ) NUTEX 24 (-0,20 ) OPUS 232 (0,87 ) OTP 9260 (1,20 ) OTT1 165 (-0,60 ) PANNERGY 678 (0,30 ) RABA 796 (1,79 ) RICHTER 6660 (2,46 ) TAKAREK 430 (1,42 ) WABERERS 1200 (4,35 )