Mit léphet a jegybank a héten?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az ING és a K&H vezető elemzői egyaránt arra számítanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 20 bázisponttal, a jelenlegi 2,1 százalékról 1,9 százalékra csökkenti az alapkamatot jövő keddi ülésén, és a két szakértő azt sem zárja ki, hogy a kamat óvatos mérséklése a következő hónapokban is folytatódik.

20 bázispontot várnak

Balatoni András, az ING vezető elemzője elmondta: az MNB monetáris tanácsa várhatóan mérsékelni fogja az irányadó rátát jövő keddi ülésén. A piaci szereplők többsége és az ING is 20 bázispontos csökkentést vár, a mérséklési ciklus pedig akár egy negyedévig is eltarthat, így várakozása szerint 1,5 százalékra süllyed majd az irányadó ráta júliusra.

Lazább politika

Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója egy pénteki konferencián ugyancsak arról beszélt, hogy csökkentheti az alapkamatot a monetáris tanács. Londoni pénzügyi elemzők is kamatcsökkentésre számítanak kedden, de a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját befolyásoló, eltérő irányú hatások miatt egyelőre bizonytalannak tartják az újabb enyhítési ciklus várható ütemét.

A monetáris lazítás elsődleges oka az alacsony inflációs nyomás – mondta az elemző. Kifejtette, hogy a fogyasztói árindex érdemben elmarad a jegybank decemberi alappályájától, sőt a lazább monetáris kondíciókkal jellemezhető alternatív pályától is. Balatoni András kiemelte, hogy ennek megfelelően a kamatcsökkentés a korábbi kommunikációval teljesen összhangban lesz, mivel várhatóan a jövő heti friss inflációs jelentésében érdemben lefelé fogja módosítani a szakértői stáb az inflációra vonatkozó prognózisát.

Az ING elemzője szerint a kamatcsökkentést a nemzetközi környezet, illetve a forint árfolyamának euróval szemben tapasztalható erősödési trendje is támogatja. Az Egyesült Államokat leszámítva a fejlett, valamint a feltörekvő országok is inkább lazítják a monetáris kondíciókat (például az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja, a lengyel és román kamatcsökkentés, vagy a kínai monetáris lazítás), így a magyarországi irányadó ráta mérséklése várhatóan nem okoz érdemi felfordulást sem a kötvény-, sem a devizapiacon – mondta el Balatoni András.

Nőhet az inflációs nyomás

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a legutóbbi makroadatok kedvezőek voltak: a GDP, a kiskereskedelmi forgalom, a reálbérek és a foglalkoztatás is bővült, miközben az infláció jóval az inflációs cél alatt alakult, a forint pedig erősödött az euróval szemben. Az euró árfolyama a 301 forintos szint közelébe erősödött, ami 2014 óta a legerősebb érték, ugyanakkor a 300-as szint korlátot jelenthet – fűzte hozzá. A K&H vezető elemzője szerint a kedvező makroadatok azt erősítik meg, hogy a következő negyedévekben nőhet az inflációs nyomás.

A nemzetközi hangulat – beleértve az európai monetáris lazítást, a lengyel kamatvágást, és a Fed legutóbbi bejelentése – ugyanakkor megnöveli az MNB mozgásterét, ráadásul a fogyasztói árak csak szeptemberben emelkedhetnek.

Az ugyancsak jövő héten megjelenő inflációs jelentésből kiderül, hogyan látja a jegybank az inflációs pályát a következő két évben - mondta Németh Dávid. Hozzátette: ha 2016-ra 2 százalék alatti inflációt jeleznek előre, az megalapozhatja a további kamatvágást, ha azonban 2 százalék feletti éves inflációt prognosztizál a jegybank, akkor egy óvatos és fokozatos kamatvágási ciklus kezdődhet. Németh Dávid elmondta, hogy a K&H 20 bázispontos kamatcsökkentést vár kedden, amit további, óvatos csökkentés követhet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

MNB: a 0,60 százalékos alapkamat támogatja az árstabilitást »

4IG 616 (0,98 ) AKKO Invest 412 (-1,44 ) APPENINN 320 (-4,19 ) BIF 230 (1,77 ) DELTA 79 (-1,25 ) EHEP 1790 (3,47 ) FUTURAQUA 59 (-0,17 ) MOL 1608 (-0,62 ) MTELEKOM 364 (-1,09 ) Megakran 4 (-8,70 ) NORDTELEKOM 24 (-3,23 ) NUTEX 23 (-3,56 ) OPUS 229 (-1,29 ) OTP 9030 (-0,55 ) PANNERGY 688 (-0,29 ) RICHTER 6750 (-0,74 )