Mit várhatunk az idei évtől?

| forrás:
Crimtan Hungary
| olvasási idő: kb. 1 perc

A 2018-at megelőző évek viszonylagos gazdasági nyugalmához képest az elmúlt esztendő nem szűkölködött a nemzetközi és hazai piacokat befolyásoló eseményekben. Olyan meghatározó kérdésekben, mint a kereskedelmi háború az USA és Kína között, vagy a Brexit körüli tárgyalások előremenetele, 2018 vége sem hozott lezárást, így az idei is mozgalmas évnek ígérkezik.

Az EU-n belüli politikai hangulat egyik fő befolyásoló eleme 2019-ben is a Brexit témája lehet. Az Egyesült Királyság Európai Uniós kiválásának feltételrendszerét tartalmazó megállapodást a brit parlament január 15-én leszavazta, ami tovább árnyalja a március végi Brexit kimenetelének lehetséges opcióit.

„A Brexit körüli bizonytalanság hatására az eurózóna gazdasági növekedése lelassulhat 2019-ben, lokális recesszió azonban nem várható. Az új évben az euróövezet gazdasági növekedésének mozgatórugója a lakossági fogyasztás lehet” – mondta Miroslav Novák, az Akcenta CZ pénzügyi elemzője.     

Az Eurózóna monetáris politikája az inflációs cél teljesítése érdekében továbbra is laza maradhat, az Európai Központi Bank várhatóan leghamarabb a negyedik negyedévben folyamodhat kamatemeléshez.

A Fed idén is folytathatja a kamatemelési ciklust, azonban annak üteme sokkal mérsékeltebb lehet a jegybank legutóbbi kommunikációja alapján.

Az EU gazdasági növekedésének lassulásával párhuzamosan a magyar gazdaság növekedése veszít lendületéből, így 2019-re 3-4% közötti GDP növekedés várható az országban. A reálbérek további növekedésével a háztartások rendelkezésre álló jövedelme is gyarapodhat, elősegítve a lakossági fogyasztás további bővülését.

Az elmúlt 2 évben a Magyar Nemzeti Bank tudatosan alacsonyan tartotta az alapkamat összegét, azonban a felfelé kúszó inflációs rátának köszönhetően 2019-ben valószínűleg megkezdődik a monetáris szigorítás. Kérdéses azonban, hogy bevárja-e az MNB az EKB hasonló intézkedését, vagy, követve Nagy Márton jegybanki alelnök január 16-i, a bécsi Euromoney konferencián elhangzott szavait, akár már az első negyedévben restriktív lépésekbe kezd.

„Amennyiben a globális kockázatok mérséklődnek az első félévben, úgy a javuló globális növekedési kilátások és az optimistábbá váló befektetői hangulat pozitív hatást gyakorolhat majd a feltörekvő piaci devizákra, így a forintra is. A hazai fizetőeszköz ennek következtében az euróval szembeni 2018-as gyengülés után 2019 második felére visszatornázhatja magát a rég látott, 310 forint körüli átlagos, euróval szembeni árfolyamra. Hasonló mozgás várható a dollárral szemben is, mivel a Fed kamatemelési ciklusának lassulása és az ikerdeficit következtében a dollár jelentős gyengülése következhet be, így a negyedik negyedév akár 248 forintos dollárárfolyamot hozhat.” – tájékoztatott Miroslav Novák, az Akcenta CZ szakértője.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Trump nem habozott, beváltotta ígéretét »