MNB: millió eurós többlet

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az idei első negyedévben a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség - a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege 1358 millió euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével a mutató 1352 millió eurót, a negyedéves GDP 5 százalékát érte el - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán a honlapján.

Adatok

Az idei első negyedévben a folyó fizetési mérleg többlete 1221 millió euró volt, tavaly az utolsó negyedévben 856 millió eurót tett ki, tavaly az első negyedévben 1626 millió euró volt. Az áruforgalom egyenlege az első negyedévben 1028 millió euró volt, az áruforgalmi többlet mérséklődött a tavaly negyedik negyedévi 1089, illetve az egy évvel korábbi 1508 millió euróhoz képest.

A szolgáltatások bevételi többlete 1427 millió eurót ért el, meghaladva az előző negyedévi 1383 millió eurót. Az Európai Unióval (EU-val) kapcsolatos transzferek egyenlege az első negyedévben 242 millió euró volt.

Az egyes összetevők kiigazítatlan értékét illetően az elsődleges jövedelemként elszámolt tranzakciók egyenlege 271 millió euró volt, míg a másodlagos jövedelmeken belül elszámolt folyó transzferek 170 millió euró veszteséggel zártak.

Források, közvetlen-tőke befektetés

Az EU-tól kapott források tőketranszferként felhasznált értéke 141 millió eurót ért el. Ez év március végén a jegybanki tartalékok értéke 24,4 milliárd eurót tett ki. A közvetlentőke-befektetésen belül elszámolt adósságot nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2017. március végén 21,2 milliárd euró (az utolsó négy negyedéves GDP arányában 18,4 százalék) volt.

Az EU-s transzferek eredményszemléletű elszámolása miatti, unióval szembeni nettó követelésállomány 0,5 milliárd eurót tett ki, a követelések állománya 1,1 milliárd, míg a tartozásoké 0,6 milliárd eurót ért el. A közvetlentőke-befektetéseken 2017 első negyedévében 336 millió euró nettó forrásbeáramlás történt: a magyarországi befektetők befektetései külföldön 2343 millió euróval, míg a külföldiek befektetései Magyarországon 2679 millió euróval nőttek.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Gyorsabb növekedést produkál az ukrán GDP »