MNB: A júniusi ülés tartogathat izgalmakat

| forrás:
Front Page Communications
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A várakozásoknak megfelelően nem változtak a kamatszintek, ezúttal új bejelentést sem tettek a döntéshozók. A következő, június 23-i ülés lehet izgalmasabb, akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, illetve az eddigi gyakorlat szerint online sajtótájékoztatóra is sor kerülhet az ülést követően.

Nem tartalmazott újdonságot a mai közlemény. A jegybank lényegében egy átfogó helyzetértékelést adott ki a jelenlegi folyamatokról, az egyhetes betéti eszköz 0,9 százalékos szintjét megfelelőnek tartják. A közlemény utolsó bekezdése tartalmában megfelelt az áprilisi közleménynek. Eszerint az eszköztár átalakításával és kibővítésével az MNB megnövelte monetáris politikai mozgásterét, biztosítva, hogy a rendkívüli kihívásokra a továbbiakban is minden részpiacon gyors és szükséges mértékű válaszokat adhasson. A Monetáris Tanács folyamatosan értékeli a beérkező adatokat és a kilátások változását. A Magyar Nemzeti Bank törvényi mandátumának megfelelően minden rendelkezésére álló eszközt alkalmaz az árstabilitás elérése és a magyar gazdasági és pénzügyi rendszer támogatása érdekében.

Célt értek a jegybank intézkedései. Az MNB az elmúlt hónapokban bevezetett intézkedéseinek több célja volt. Egyrészt a március végén bejelentett, fedezett hiteleszközzel a hozamgörbe laposítását tűzték ki célul, mely teljesült. Az 5 éves referenciahozam azóta 50 bázisponttal, a 10 éves hozam 100 bázisponttal csökkent. A pozitív folyamathoz hozzájárult a nemzetközi befektetői hangulat javulása, illetve az időközben beindított eszközvásárlási program is. A hitelkamatok április 8-i emelésével pedig a forint volatilitását próbálták letörni, mely szintén sikerült, azóta a forint árfolyama visszaerősödött, majd sávozni kezdett az euróval és a dollárral szemben.

Kétéves mélyponton az infláció. Áprilisban mindössze 2,4 százalékos növekedést mértek éves bázison a fogyasztói árakban, ugyanakkor a visszaesést nagyrészt az üzemanyagárak csökkenése okozta, hiszen a maginflációs mutató 4,3 százalékon maradt. Az üzemanyagárakban is fordulatot láthatunk, így májusban már ismét 3 százalék fölé kerülhet a fogyasztói árindex növekedése. Összességében a koronavírus-járvány hatásai miatt a jegybank inflációs céljai nincsenek veszélyben, az idei évben a toleranciasávon belül alakulhat, ugyanakkor egy gazdasági visszarendeződés esetén hosszabb távon felfelé mutató kockázatok jelentkezhetnek nem csak Magyarországon, de a fejlett piaci gazdaságokban is.

További intézkedéseket hozhatnak a nagy jegybankok. Az amerikai Federal Reserve folyamatosan kommunikálja, hogy további monetáris és fiskális beavatkozásra lesz szükség a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak leküzdésére. A jelenlegi, vagy még lazább monetáris keretrendszer mindaddig fennmarad, míg a döntéshozók nem látnak bizonyítékot a kilábalásra. Az Európai Központi Bank is számos intézkedést hozott az elmúlt hetekben, a következő kamatdöntő ülést jövő hét csütörtökön tartják. Az egyik befolyásos jegybankár, Francois Villeroy tegnapi nyilatkozatából arral lehet következtetni, hogy további lépéseket jelenthetnek be, mely elsősorban a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási program bővítéséről szólhat.

Szűk sávban a forint. Az euró-forint árfolyama 4-5 hete egy viszonylag szűk sávban mozog, enyhén csökkenő trendben. Két meghatározó szintet lehet jelenleg azonosítani a grafikonon, melyek a következő napokban meghatározhatják a további mozgás irányát. Alul a 347,50-es támasz szignifikáns letörése indíthatna el egy nagyobb forinterősödési hullámot, míg felül 351,50-nél található a pirossal jelzett csökkenő trendvonal, mely az emelkedés szempontjából lehet kulcsszint.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

MNB: tovább nőtt a költségvetés finanszírozása »