MNB - kamatdöntő ülés

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Elemzők arra számítanak, hogy a testület újabb, immár egymást követő tizenegyedik alkalommal is a kamatszint 25 bázispontos csökkentéséről dönt majd, ezzel az újabb történelmi mélypontot jelentő 4,25 százalékra csökken a jegybanki alapkamat.

A The Wall Street Journal által megkérdezett 20 elemző közül csak kettő jelezte, hogy lát lehetőséget a kamatszint tartására. A jegybank tavaly augusztusban, 7 százalékos kamatszintről kezdte meg azt a kamatcsökkentési ciklust, amelynek során rendre 25 bázispontos lépésekkel került egyre lejjebb az alapkamat. A ciklust támogatta, hogy a fogyasztói árak emelkedési üteme több évtizedes mélypontra süllyedt, miközben a globális pénzpiacok likviditásbősége, s a viszonylag magas kockázatvállalási kedv erősítette a magyar pénzpiaci és tőkepiaci eszközöket.

Bár korábban banki elemzők és a piacok 3-3,5 százalék körüli alapkamatot jósoltak az év végére, az elmúlt hónapban nagyrészt kiárazták a határidős ügyletekből a további jelentős kamatcsökkentés lehetőségét. A piacok most további egy vagy két, 25 bázispontos kamatcsökkentést tartanak lehetségesnek, miután a globális pénzpiacok elbizonytalanodtak a nagy jegybankok mennyiségi enyhítési politikájának jövőjét illetően, és ezért kevésbé fektetnek a kockázatosabbnak ítélt feltörekvő piaci eszközökbe.

Az MNB ma ismerteti a stáb által készített friss makrogazdasági prognózist is. Márciusban az MNB az idei évre 0,5 százalékos, a jövő évre pedig 1,7 százalékos növekedést jósolt, míg 2013-ra 2,6 százalékos, 2014-re pedig 2,8 százalékos inflációt prognosztizált.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Számos hiba a KÖBE biztosítónál - 25 millió az ára »