Most akkor kit is támadnak az oroszok?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Visszautasította vasárnap az orosz védelmi minisztérium azt az állítást, miszerint Deir-ez-Zórnál bombázta a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) elnevezésű, Washingtonnal szövetséges lázadószervezet állásait.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője szerint az orosz légierő kizárólag az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet objektumait támadta a kelet-szíriai városnál, és műveleti tervéről előre tájékoztatta az Egyesült Államokat.

Ezt állítják

Az amerikai támogatottságú milícia közölte, hogy Deir-ez-Zór tartományban támadás érte a szíriai kormánycsapatok és orosz harci gépek részéről. Az SDF hat harcosának elvesztéséről számolt be.

A Pentagon szombaton a nemzetközi szövetség nevében kiadott közleményben jelentette be, hogy orosz harci gépek az Eufrátesztől keletre, Deir-ez-Zór közelében lévő célpontot támadtak, ahol az SDF harcosai és az őket támogató szövetség tanácsadói tartózkodtak.

A Washingtonban kiadott közlemény szerint "az orosz lőszerek olyan helyre csapódtak be, amelyről az oroszok tudták, hogy ott az SDF fegyveresei és a szövetség tanácsadói tartózkodnak".

Deir-ez-Zór az utolsó, még az Iszlám Állam terrorszervezet kezén lévő szíriai tartomány, ahol a damaszkuszi rendszer és az Egyesült Államok támogatta SDF egyaránt a dzsihadisták kiűzésére indítanak támadásokat.

Szírián és Koreán ötletelt Moszkva és Párizs

Moszkva és Párizs szerint nem szabad hagyni, hogy a terroristák Szíriából más országokba szökhessenek - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután Moszkvában fogadta francia hivatali partnerét, Jean-Yves Le Driant.

"Osztjuk francia partnereink azzal kapcsolatos aggályait, hogy a terroristák megpróbálhatnak más országokba, egyebek között Európába, Közép-Ázsiába és Oroszországba szökni, s ott újabb fenyegetést jelentenek. Álláspontunk abszolút világos: a terroristákat le kell verni, és nem szabad hagyni, hogy elrejtőzhessenek" - mondta Lavrov a Le Driannal megtartott közös sajtótájékoztatón.

Beszámolója szerint abban is egyetértés volt, hogy Moszkvának és Párizsnak elő kell segítenie a politikai rendezés folyamatát Szíriában. Rámutatott, hogy a feszültségcsökkentési zónák létrehozása után a kormányerők és a velük tűzszünetet kötött ellenzéki fegyveres csoportok a fő feladatra, a terroristák elleni harcra tudnak összpontosítani.

Összedolgozik az orosz és a szír hadsereg
Egységes légvédelmi rendszert hozott létre Szíriában az orosz és a szíriai haderő - jelentette ki Szergej Mescserjakov vezérőrnagy, az orosz légi- és űrerő parancsnokhelyettese a kubinkai Armija 2017 haditechnikai fórumon.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Új trükkök a piacon - mivel próbálhatnak becsapni? »