-->

Most rárepülhetsz az adókedvezményekre

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A társaságiadó-bevallás határidejének közeledtével érdemes átgondolni, hogy milyen kedvezményekkel csökkenthető a fizetendő adó. Még van idő arra is, hogy a cégek - a múlt évben bevezetett újabb adócsökkentési lehetőséget kihasználva - éljenek a tásasági adóról (tao) való rendelkezés jogával - hívja fel a figyelmet a Mazars.

Felajánlással kedvezmény

A nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó vállalat közleményében ismerteti: a társaságok 2015 óta a társasági adókedvezmények mellett egy új társaságiadó-csökkentési lehetőséggel, az adóról való rendelkezéssel is élhetnek. Erre azoknak is lehetőségük van, akik az év során nem használták ki ezt a lehetőséget.

Az adóról való rendelkezés lehetővé teszi, hogy a cégek kulturális és sportcélokat támogassanak, és az átutalt összeg után adójóváíráshoz jussanak. A vállalkozás közvetlenül az adóhatóságnak utalja a társasági adót, aki - ha minden feltétel teljesül - továbbutalja a választott szervezetnek.

A rendszer hasonló, mint a személyi jövedelemadóból (szja) felajánlható kétszer egy százaléknál, azzal a különbséggel, hogy a társasági adó esetében lényegesen nagyobb felajánlás tehető - imerteti a közleményben Csizmadia Heléna, a Mazars adóigazgatója.

Ezek a fő szabályok

Fő szabály szerint a társasági adó legfeljebb 80 százalékáról lehet rendelkezni. A felajánlás történhet a különböző kedvezményezett célok (film, előadó-művészet vagy sport) között megosztva, sőt a látvány-csapatsport támogatására történő felajánlás esetén az egyes támogatási jogcímek között is meg lehet osztani a felajánlást.

Az adóról rendelkezni lehet a havi, illetve negyedéves adóelőlegeknél, a társasági adóelőleg feltöltésnél és az éves társasági adóbevallás időpontjában is. A havi, illetve negyedéves társasági adóelőlegek terhére (a fő szabálytól eltérően) legfeljebb az adóelőleg 50 százalékáig lehet rendelkezni, ami után 7,5 százalék adójóváírásra lehet számítani.

A feltöltés és az éves adóbevallás időpontjában az adó 80 százalékát meg nem haladó, még fennmaradó összeg mértékéig lehet rendelkezni, a feltöltéskor ugyancsak 7,5 százalék adójóváírás jár, az éves adóbevallásnál azonban már csak 2,5 százalék.

Támogató vagy szponzor

A látvány-csapatsportok támogatása annyiban speciális, hogy a rendelkező nyilatkozatban felajánlott összeg 12,5 százaléka kiegészítő sportfejlesztési támogatásnak minősül, ami a társasági adóban nem minősül elismert költségnek.

A kiegészítő támogatás feltételeiről a felek támogatási vagy szponzori szerződésben rendelkezhetnek. Támogatási szerződés esetében a társaság nem jogosult ellenszolgáltatásra, de a szponzori szerződésnél igen, ezért az utóbbi áfakötelezettséget von maga után.

A Mazars szakértője szerint fontos szem előtt tartani, hogy a taóról való rendelkezést csak akkor teljesíti a NAV, ha a rendelkezés dokumentációs háttere is rendben van.

Júliusban jön a pénz

Ha a támogató és a támogatott is eleget tesz az összes feltételnek, az adóhatóság 15 napon belül továbbutalja a támogatás összegét. A látvány-csapatsportok választása esetén csak a felajánlott összeg 87,5 százalékának 99 százalékát (azaz 86,63 százalékot) kapja meg a kedvezményezett, és ez az összeg képezi majd az adójóváírás alapját is.

A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy az adóról való rendelkezés alapján járó és a társaság adófolyószámlájára kerülő adójóváírás napja az éves társasági adóbevallás esedékességét követő második naptári hónap első napja lesz, ez a naptári éves adózók esetében július 1-je.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kata: a szigorítások visszavonását kéri a szakma »