Mozgatja a befektetők fantáziáját a fintech

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az enyhülő befektetői étvágy ellenére továbbra is vonzók a fintech-befektetések - derül ki a KPMG friss, The Pulse of Fintech című negyedéves elemzéséből. Bár a január-márciusi időszakban a fintech befektetések globális volumene 4,5 milliárd dollárról 3,2 milliárd dollárra csökkent, és mérséklődött a szektor tranzakciós aktivitása, a kockázati tőke jelenléte továbbra is jelentős.

Fontos szerepben a kockázati tőke

A KPMG szakértői negyedévente elemzik a fintech-szektor globális trendjeit, illetve keresnek válaszokat annak aktuális kérdéseire. Az idei első kiadvány főbb megállapításainak egyike, hogy a fintech befektetések globális volumene 4,2 milliárd dollárról 3,2 milliárd dollárra csökkent 2017 első negyedévében. A kockázati tőke jelenléte viszont továbbra is erős a szektorban.

Jelentősen csökkent a tranzakciók méretének mediánja az olyan, zárásukhoz közeli tranzakciók esetében, amelyek kockázati tőke bevonása mellett valósulnak meg. A vállalati kockázati tőkebefektetések volumene továbbra is nagy, arányuk ugyanakkor csökkent. A regtech-befektetések népszerűsége töretlenül nő, miközben az insurtec- befektetések is kedveltek.

Miközben Európában a befektetések volumene és tranzakciós aktivitás egyaránt csökkent a szektorban (89 tranzakció során mindössze 880 millió dollárnyi befektetést eszközöltek), a kockázati tőke szerepe jelentősen nőtt. 67 tranzakció során összesen 610 millió dollárnyi kockázati tőke áramlott a szektorba, ami új rekordnak számít.

A Brexit-tel kapcsolatos bizonytalanságok ellenére az Egyesült Királyság súlya továbbra is jelentős az európai piacon; az első negyedév 10 legnagyobb tranzakciójának fele valósult meg a szigetországban.

Ázsia lemaradva

Az elemzésből az is kiderül, hogy Amerikában a kockázati tőke jelenléte jóval erősebb, mint Európában, a kockázati tőkebefektetések volumene csak az USA-ban 1,2 milliárd dollár volt 2017 első negyedévében. Ázsia lemaradása ugyanakkor jelentős ebben a tekintetben, a januári-márciusi időszakban a kockázati tőkebefektetések volumene mindössze 406 millió dollárt tett ki, ami a KPMG szakértői szerint azzal indokolható, hogy a térségben egyetlen megatranzakcióra sem került az elmúlt negyedévek során.

Az eredmények kapcsán Ian Pollari, a KPMG Fintech üzletágának globális vezetője új fejleményként számolt be arról, hogy az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Kínában és a világ néhány más pontján a befektetők elkezdtek minden eddiginél nagyobb figyelmet fordítani a fintech-cégek teljesítményére és a hozamokra, ami világosabb profittervek követésére ösztönözi a szektort.

„Ezzel párhuzamosan olyan váratlan helyeken látunk felbukkanni új fintech-cégeket, mint Lengyelország vagy Szlovákia.”

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Hét ötlet kapott tizenöt millió forintos befektetést »