Nagy dolgok várnak a világra 2017-ben is

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

2016 mozgalmas év volt. A britek megszavazták a Brexitet, az amerikaiak Donald Trumpot választották elnöknek, az olasz miniszterelnök pedig lemondott - áll a Business Insider cikkében. Vajon 2017 is ennyire mozgalmas lesz?

A piacokon is voltak események: a font megzuhant, az amerikai indexek csúcsokat döntenek, és Kína továbbra is leértékeli a renminbit.

Hogy mit hoz a jövő év, csak találgatni lehet, de az biztos, hogy választások lesznek Franciaországban és Hollandiában, és nagy valószínűséggel Olaszország sem marad ki. Trump beköltözik a Fehér Házba, Nagy-Britannia aktivizálja az 50. cikkelyt, és eluralkodhat a bizonytalanság.

Mindez azt jelenti, hogy a globális gazdasági kép árnyaltabb, mint valaha. Íme azok a dolgok, amikkel foglalkoznunk kell 2017-ben.

A renminbi stabil marad

Kína továbbra is leértékelte a renminbit 2016-ban, ami jövőre véget fog érni.

„Arra számítunk, hogy a renminbi stabil marad, és a dollárral szembeni értékcsökkenése mérsékelt lesz jövőre, mivel a kínai hatóságok leszorítják a tőkekiáramlást” – jósolta Adam Slater, az Oxford Economics elemzője.

A bérek növekedése visszatér

A fejlett gazdaságok munkavállalói megsínylették az alacsony bérnövekedést az elmúlt években, de jövőre már máshogy lesz.

„Néhány tényező, amely visszatartotta a globális bérnövekedést, mint például a munkaerő összetételének változása, elkezdtek halványulni, az árak pedig elkezdtek emelkedni az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Németországban is, ami felfelé irányuló nyomást gyakorolt a bérekre.”

A részvények jobban fognak teljesíteni

Mindhárom nagy amerikai index rekord magasságban van, az FTSE 100 pedig egy hajszállal marad el október közepi rekordjától. A papírok jobban fognak teljesíteni, mint idén.

„Az amerikai elnökválasztás utáni meredek emelkedés eredményeként a 10 éves amerikai kötvények gyenge hozamot produkáltak, míg a részvények kétszámjegyűt. Arra számítunk, hogy 2017-ben ez a trend folytatódni fog” – mondta a szakértő.

„Az USA saját tőkéjének hozama ennél szerényebb, mintegy 5 százalék lesz éves szinten, de az előrejelzések szerint a 10 éves amerikai kötvényhozam további 30 bázisponttal fog emelkedni.”

Az euró paritásba kerül a dollárral

A paritást két nagy katalizátornak fogjuk köszönni: az európai politikának és a Fed kamatemelését követő dollárerősödésnek.

„Az USA és az eurózóna közti kamatláb különbség kiszélesítése az euró-dollár páros paritásáig fog vezetni, amit 2017 végére fog elérni a devizapár. Erre 2002 óta nem volt példa” – állapította meg az Oxford Economics.

Az eurozóna továbbra is erőteljes marad

Az EKB továbbra is folytatja laza monetáris politikáját a mennyiségi lazítással. A negatív kamat az inflációt és a növekedést hivatott felpörgetni.

„Arra számítunk, hogy az eurózóna növekedése veri a 1,5 százalékos konszenzust jövőre, az infláció is nagyobb lesz és magasabbak lesznek a hozamok.”

A britek is belehúznak

„Szerintünk 2017-ben az Egyesült Királyság meglepetésként 1,5 százalékos növekedést produkál. Ez alacsonyabb reálbérnövekedéssel és az infláció emelkedésével fog párosulni.”

„A font is rugalmasabb lesz jövőre az USA-val való kamatkülönbözet ellenére.”

Kiszámíthatatlan feltörekvő piacok

Vegyes képet mutatnak a feltörekvő piacok. Röviden Oroszország és Brazília jó képet mutat, míg Kína rosszat.

„2017-ben a feltörekvő piacok gazdasági növekedése 3,4 százalékról 4,1 százalékra gyorsul majd, de országonként a teljesítmény eltérő lesz. Arra számítunk, hogy a kínai növekedés tovább lassul, de így Oroszország és Brazília növekedése gyorsulhat.”

A globális kereskedelmi növekedés lassú marad

A világ áruforgalmának növekedése 2,7 százalékra fog javulni jövőre, amit az USA, Oroszország, Brazília és India erősebb importja támogat majd. De míg a jövő évi prognózis hatalmas javulás lesz az idén jelzett 1,3 százalékról, addig ez még mindig messze elmarad a hosszú távú 5 százalékos évi átlagtól.

A strukturális tényezők, mint a lejáró nemzetközi ellátási láncok és a kereskedelmi liberalizáció hiánya azt jelentik, hogy jelentős csökkenés volt a hosszú távú világkereskedelmi növekedés ás a GDP növekedés arányában. Az 1990-2007 közötti periódusban ez az eredmény 2 volt, most inkább 1,3 körül lesz.

A GDP-növekedés globálisan javul

Számos tényező fogja vissza továbbra is a világgazdaságot, de 2017-ben már elindul majd valami.

„Arra számítunk, hogy a világgazdaság növekedése jövőre megindul. Igaz nem olyan lendületesen, az idei 2,2 százalék után jövőre 2,6 százalékos lesz a növekedés. Ez a tempó még mindig az elmúlt 30 év átlagos 2,8 százalékos növekedése alatt marad.”

Fókuszban az amerikai infláció

Minden, ami jövőre történik majd a világban, nagyban függ attól, hogy mi történik az USA-ban, és főleg Trump fiskális lépéseitől.

„Trump lépéseinek teljes hatása 2018-ig nem lesz látható a reálgazdaságban. Azonban igenis elvárható az amerikai cégek növekedése jövőre, és az amerikai pénzpiaci folyamatok jelentős hatása a globális gazdaságra.”

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A horvát gazdaság 0,4 százalékkal nőtt »