-->

Jelentős eséssel indult a Siemens Energy

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jelentős eséssel indult a Siemens Energy, a Siemens német ipari konglomerátum energiaüzletágának kiszervezésével létrehozott vállalat első napja a frankfurti tőzsdén.

A német anyavállalat tavaly májusban döntött arról, hogy leválasztja az energia és gáz üzletágat, majd a tőzsdére viszi az új vállalatot. A kibocsátási ár részvényenként 21,60 euró volt. Első napján, hétfőn 22,01 eurós árfolyamon indult a kereskedés a részvényekkel, amely alapján az új vállalat piaci tőkeértéke 16 milliárd euróra rúg.

A kereskedés során 19,21 és 22,98 euró között mozgott az árfolyam, ami azonban messze elmarad a 24-30 euró közötti várakozásoktól. A berlini székhelyű Siemens Energy, amely gázturbinákat és energiaátvivő rendszereket gyárt, és 67 százalékos részesedéssel bír a Siemens Gamesa szélturbina gyártó vállalatban, több mint 90 országban 91 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Termékei segítségével állítják elő a világon felhasznált elektromos energia egyhatodát. Elemzők szerint legalább október közepéig kell várni ahhoz, hogy az amerikai General Electric és a japán Mitsubishi Heavy Industries riválisának számító Siemens Energy árfolyamáról kialakuljon az első valós értékelés. Az UBS svájci bankház elemzői arra számítanak, hogy a Siemens Energy piaci tőkeértéke 26 eurós árfolyam mellett 18,8 milliárd euróra emelkedik jövőre.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tőzsde - Emelkedéssel nyitottak az amerikai indexek »