-->

Nagy gondban a palesztinok

| forrás:
Xinhua
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A Palesztin Nemzeti Hatóság (PNA) kedden azonnali nemzetközi intézkedéseket sürgetett annak érdekében, hogy megszüntessék az Izrael által a palesztin gazdaságra bevezetett korlátozásokat.

Ez a felhívás az után került nyilvánosságra. hogy a Világbank jelentést adott ki, amelyben arra figyelmeztet, hogy a palesztin gazdaság helyzetének folyamatos romlása „tartós és költséges következményekkel jár a gazdasági versenyképességre és a társadalmat kohézióra nézve.”

Az izraeli korlátozások közé tartozik az adóbevételek gyakori visszatartása, a ciszjordániai katonai ellenőrzőpontok fenntartása, bizonyos palesztin gazdasági tevékenységek korlátozása, és a nagymértékű palesztin export megakadályozása – jelentette ki Jawwad Naji, palesztin gazdasági miniszter.

Amióta a palesztinok ENSZ-státusza a nem-tagállam megfigyelői jogállásra emelkedett tavaly novemberben, Izrael visszatartja az adóbevételeket, illetve vagy késlelteti azok átutalását a PNA részére.

"Ez bizonyos mértékű akadályokat állít a helyi gazdaság elé, és súlyosan érinti a PNA képességét arra, hogy a magánszektor iránti kötelezettségeit teljesítse," közölte Naji a Xinhua hírügynökség munkatársával.

Izraelt erőteljes bírálattal illette, amiért nem tartja tiszteletben a párizsi megállapodás 1994.évi kiegészítő jegyzőkönyvét, amely a két fél közötti gazdasági kapcsolatokat szabályozza. „Izrael a megállapodásból csak azt tartja be, ami számára előnyös,” jelentette ki Naji.

A jegyzőkönyv úgy fogalmaz, hogy öt év elteltével érvényessége lejár, de még mindig hatályban van, és még mindig korlátozza a palesztinok tömegtermelés és mezőgazdasági projektek beindítására való képességét, tette hozzá.

A világbanki jelentés, amelyet a március 19-én Brüsszelben a PNA adományozói részére szervezett tanácskozás előtt hoztak nyilvánosságra, a gazdaság hanyatlását a Ciszjordániába települt palesztin kormányt fenyegető egyre súlyosbodó pénzügyi válságnak is tulajdonítja.

Naji kijelentette, hogy a válság és az azt követő késlekedések a közszolgálatban foglalkoztatottak bérének folyósításában „veszélyes stagnálást és súlyos kereslet-visszaesést okoztak.”

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés