Nagy lépések előtt az uniós energiapiac

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az európai villamosenergia-hálózatok összekapcsolása éves szinten már egymilliárd eurós megtakarítást hozott eddig az uniós fogyasztóknak, akik az egységes hálózat teljes kialakításával további 250 millió eurót tudnak majd megtakarítani évente - mondta Alberto Pototschnig, az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (ACER) igazgatója.

Alberto Pototschnig abból az alkalomból járt Budapesten, hogy előadást tartott a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által a témában rendezett budapesti konferencián.

Van még kihívás

Alberto Pototschnig kifejtette, hogy a hálózatok hatékonyabb összekapcsolásával az energiahordozókat el lehet juttatni azokról a helyekről, ahol olcsóbban állítják elő, oda, ahol drágább az előállításuk. Hasonlóak a célok a földgáz esetében is.

Az ACER igazgatója az európai energiapiaci integráció jelentős kihívásaként említette a piacok összekapcsolását segítő, még hiányzó infrastruktúra kiépítését.

Uniós célok

Elmondta: az ACER az Európai Unió gáz- és árampiacának liberalizálását előíró harmadik energiacsomag keretében alakult 2009-ben.

Az ügynökség elősegíti az egységes európai gáz- és villamosenergia-piac megfelelő működését, illetve segítséget nyújt a tagállamok szabályozó hatóságainak uniós szintű feladataik ellátásában, és szükség esetén munkájuk koordinálásában.

Az igazgató kiemelte, hogy az ügynökségnek fontos szerepe van az európai nagykereskedelmi energiapiacok működésének nyomon követésében, a piaci visszaélések feltárása és megakadályozása érdekében.

Alberto Pototschnig hangsúlyozta, hogya harmadik energiacsomag alapján kialakított, minden tagországban kötelező erejű, közvetlenül alkalmazandó jogszabályok (network code) egy kivételével már elkészültek, véglegesítették és elfogadták azokat. Az utolsót várhatóan a jövő év első felében fogadják majd el - közölte.

Elmondta azt is, hogy a fogyasztóvédelem nemzeti ügy, ugyanakkor az ACER figyelemmel kíséri, hogy az egyes országokban hogyan biztosítják a fogyasztói jogok betartását, és az ügynökség igyekszik megosztani a tagállamokkal a legjobb gyakorlatokat.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tíz millió euró a fiatalok munkahelyteremtésére »