Nagyon kéne már a béremelés a Volán-társaságoknál

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Volán-társaságoknál kétszámjegyű átlagos bérfejlesztésre van szükség - jelentette ki a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke pénteken Zalaegerszegen sajtótájékoztatón.

Itt is nagy a hiány

A szakszervezeti álláspont szerint jogos igény, hogy 3-4 év alatt 50 százalékos béremelés valósuljon meg, ugyanakkor úgy vélte számos kérdést vet fel, hogy ez miként hajtható végre a Volán-társaságoknál.

Palkovics Imre rámutatott: a munkanélküliség 5 százalék alá csökkent, számos betöltetlen munkahely van az országban. A szakemberhiány a Volán-ágazatban is tapasztalható, ezért a bérek emelése megkerülhetetlen szerintük.

Az ágazat az elmúlt időszakban hatalmas átalakuláson ment keresztül, ezért olyan csomagra van szükség, amely alapján működőképes rendszer alakulhat ki: a jövedelem biztosítani fogja a tisztességes megélhetést, és a munkavállalók magas technikai színvonalon végezhetik a munkát - hangsúlyozta a MOSZ elnöke.

Sok a régi busz

Kitért arra is, hogy a Volán-társaságoknál a régi, javításra szoruló buszok miatt felduzzadt a szerelői, technikai állomány létszáma. Az új, korszerű járműveknél erre a kapacitásra valószínűleg nem lesz szükség, ezért javaslatuk szerint a felszabaduló munkaerőt az - egyébként szükséges - buszgyártás irányába kell terelni, így megoldódna a foglalkoztatás és hazai forrásból tudnák pótolni a hiányzó járműveket - vélekedett.

Jogi segítség

Beszámolt arról is, hogy regionális és összehangolt JOGpontok projekt keretében magánszemélyeknek és vállalkozásoknak ingyenes jogi segítséget nyújtanak a munkajog, cégjog, TB és adójog területén. A tanácsadást szerződtetett jogászok végzik, a szolgáltatást, személyesen (az erre a célra létrehozott irodákban) és elektronikus úton is kérhetik, emellett igénybe vehetik a telefonos jogsegélyszolgálatot.

A projekt 576 millió forint európai uniós támogatással valósul meg, a szolgáltatást 3 éven át lehet igénybe venni - mondta el Bernáth Ildikó, a Nyugat-Dunántúli JOGpontok kontrollere. Tájékoztatása szerint a Dunántúlon 22 településen 24 iroda működik, Zala megyében összesen 7 helyszínen biztosítják a jogsegélyszolgálatot.

A szolgáltatást július elseje óta közel 800-an vették igénybe: az elektronikus szolgáltatást zömében a 25 és 45 év közötti korosztály, míg a személyes megkeresést inkább az 50 év felettiek választották. A projektbe 15 ezer igénylőt szeretnének bevonni. Az irodákat működtető településeken jogásznapokat szerveznek, ahol felkészült és a szakterülethez értő jogászok adnak tájékoztatást - ismertette Bernáth Ildikó.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kerékpáros közlekedésben az élenmezőnyben vagyunk »