-->

Nagyot robbant idén az ingatlanpiac

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 4 perc

A korszakhatárként emlegetett 2008-as válság óta eltelt tíz évben rengeteg változáson ment át a hazai ingatlanpiac. A súlyos visszaesés után 5-6 év kellett ahhoz, hogy a piaci és gazdasági folyamatok rendeződjenek, és meginduljon a növekedés. A jubileumi, 2018-as év lehet a visszarendeződés éve. Az emelkedő tranzakciószámok és a lakásárindexek mindegyike meghaladta, vagy megközelíti a tíz évvel ezelőtti értékeket, és a piaci folyamatok további élénkülést mutatnak - olvasható a legfrissebb Duna House Barométerben.

Tíz éve a legerősebb évkezdet

Az első negyedéves több mint 37 ezer lakóingatlan tranzakció az elmúlt tíz év legerősebb évkezdetét jelenti. Ez a tendencia a hagyományosan erős második negyedévben várhatóan folytatódni fog. Az erős ingatlanforgalomhoz emelkedő tranzakciós árak párosultak.

A Duna House országos lakásárindexe nominál és reál értéken is csúcsot döntött, utóbbi már 4 százalékponttal haladta túl a válság előtti utolsó értéket.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A tranzakciós paramétereket vizsgálva is egyértelműen kimutatható az élénkülés. Az értékesített lakások négyzetméteráránál a legmagasabb 600 ezer forint feletti kategória növekedett Budapest mindkét oldalán a legdinamikusabban.

A fővárosban és országosan is a 40-60 négyzetméter közötti lakások még a legnépszerűbbek, de Budapesten jelentősen emelkedett az egy kategóriával nagyobb, 60-80 négyzetméteres lakások aránya. Utóbbi kategória Pest megyében már jelenleg is a legnépszerűbb.

Duna House Tranzakciószám Becslés

2018 első negyedéve a 2008-as válság óta a legerősebb évkezdésnek bizonyult. Az éves szezonalitást tekintve, március számít az egyik legerősebb hónapnak.

Ugyan a 2018 márciusi becslés megközelítőleg 3 százalékkal elmaradt az előző két év márciusának értékétől, összességében 1 és 5 százalékkal több adás-vétel történt az ingatlanpiacon január óta, mint 2016-ban és 2017-ben.

Forrás: Duna House

Tranzakció paraméterek - Budapest

A fővárosban, 2017 első negyedévéhez képest nőtt a 60-80 négyzetméter közötti lakások aránya, és csökkent a 40-60 négyzetméteres ingatlanoké.

A Duna mindkét oldalán a 600 ezer forint feletti négyzetméteráron értékesített ingatlanok aránya emelkedett a tavalyi év elejéhez képest a legtöbbet: Budán 15, Pesten 9 százalékpontot.

Forrás: Duna House

Budán 2018 elején az értékesített lakások 42 százaléka 40 millió forint felett cserélt tulajdonost, míg Pesten csak az ingatlanok 16 százaléka haladta meg ezt az összeget.

Tranzakció paraméterek - vidék

Vidéken - a Közép-Magyarországi régiót leszámítva - a 40-60 négyzetméter közötti lakások voltak a legkeresettebbek a tavalyi, és az idei év első negyedévében is.

Pest megyében a 60-80 és a 80-100 négyzetméteres ingatlanok aránya is magasabb volt, mint az ország többi területén.

Forrás: Duna House

A négyzetméterárak esetében vidéken nincs kiemelkedő arányú kategória, de előző évhez képest a magasabb árak irányába tolódtak az értékek.

A Közép-Magyarországi régión kívül elenyésző a 40 millió forint feletti lakások aránya, a 25 millió forint felett értékesített ingatlanok aránya épphogy meghaladja a 10 százalékot.

Duna House Országos Lakásárindexek

2018 első negyedévében is folytatódott az ingatlanárak emelkedése, így az Országos lakásárindex nominál értéken 137-es értéken áll, ami reál értéken is 4 százalékponttal magasabb, mint a 2008-as bázis adat. 

Forrás: Duna House

Az országos adatok tekintetében megmaradt a növekvő tendencia. A Panel árindex nominál értéke 150, míg a Tégla árindex 126 ponton áll, utóbbi reál értéken is már csak 4 százalékponttal van elmaradva a bázisértéktől.

Duna House Regionális Lakásárindexek

Az ország keleti felében az előző negyedéves stagnálás után újra emelkedett az árindex, panelek esetében 4, tégla lakások esetében 6 százalékponttal.

A tégla index így reál értéken már 96 ponton áll, azaz lassan megközelíti a kiindulási értéket, amit a panel index már háromnegyed évvel előbb átlépett.

Forrás: Duna House

Nyugat-Magyarország, a Panel árindex emelkedésével, reál értéken elérte a 2008-as kiindulási értéket, míg nominál értéken 11 százalékpontos emelkedésével az eddigi legmagasabb pontján, 132 ponton áll.

A Tégla árindex minimálisan, 1 százalékponttal emelkedett nominál értéken, ami reál értéken való stagnálást jelentett.

Forrás: Duna House

A cikk a második oldalon folytatódik.

Oldalak: 1 2

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Túl a mélyponton a fővárosi újlakás-piac »