-->

Nagyot ugrott az élelmiszerek ára

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Februárhoz képest nőttek, közel egyéves csúcsra emelkedtek az átlagos élelmiszerárak márciusban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index márciusban 2013 májusa óta a legmagasabb, 212,8 pont lett, 4,8 ponttal (2,3 százalékkal) meghaladva a februárit. Egy évvel korábban, 2013 márciusában a mutató minimálisan kisebb, 212,4 pont volt. Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői.

Márciusban áremelő hatású volt a kedvezőtlen időjárás az Egyesült Államok déli és középső részén, valamint Brazíliában, de felhajtotta az árakat az a bizonytalanság is, hogy Ukrajna, amely a világ kilencedik legnagyobb búzaexportálója, miként oldja meg a kivitelt a Krím félsziget elvesztésével. Tavaly összességében 1,6 százalékkal mérséklődtek az élelmiszerárak, ezen belül csökkent az olajos magvak, a cukor, és a szemes termények ára, nőtt viszont a tejtermékeké és a húsféléké.

A FAO csütörtökön a szemes termények idei globális termésmennyiségére vonatkozó előrejelzését 6 millió tonnával megemelte, rekordszintre, 2,515 milliárd tonnára változtatta. A FAO ezzel egy időben 2 millió tonnával, 702 millió tonnára csökkentette az idei búzatermésre vonatkozó előrejelzését, ami azonban így is minden idők második legnagyobb termése lehet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Emelkedtek az élelmiszerárak júliusban »