Nagytestvérként figyeli a tagállamokat az EB

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének csütörtöki napján elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a tagállamoknak értesíteniük kell az Európai Bizottságot akkor, ha harmadik országgal energiaellátási megállapodásról akarnak tárgyalni - közölte az Európai Parlament sajtószolgálata.

A tagállamok energiabiztonságát szolgáló, most elfogadott javaslat szerint az uniós tagállamoknak írásban, előre kell jelezniük, ha új megállapodást kötnének, valamint azt is, ha egy régebbi megállapodást újítanának meg, vagy egészítenének ki. A tagállamoknak jelenleg utólagos tájékoztatási kötelezettségük van.

Az új szabályok értelmében a bizottság a tagállami értesítésre reagálva segíthet abban, hogy a megkötendő szerződés az uniós jognak is megfeleljen, valamint, ha a tagállam erre igényt tart, a bizottság megfigyelőként részt vehet a tárgyalásokon.

A bizottságnak öt hete van arra, hogy a tárgyalásokkal kapcsolatos esetleges kételyeit eljuttassa a tagállamhoz és további tizenkét hete, hogy feltárja az esetleges ütközést az uniós joggal, különös tekintettel a versenyjog és a belső energiapiac szabályaira.

Amennyiben a tagállam az aláírt megállapodásban figyelmen kívül hagyja a bizottság véleményét, akkor haladéktalanul írásos indoklást kell eljuttatnia a bizottsághoz ennek okáról - közölte az Európai Parlament sajtószolgálata.

Ezt olvasta már? Búcsúzhat mentelmi jogától Le Pen
Felfüggesztette Marine Le Pen francia elnökjelölt, európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogát csütörtökön a testület brüsszeli plenáris ülése. A javaslatról kézfeltartással szavaztak az Európai Parlament képviselői. Marine Le Pen mentelmi jogának felfüggesztését a francia hatóságok kezdeményezték.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az Európai Parlament megállapodott Vietnammal »