Nálunk a legjövedelmezőbb a lakások bérbeadása

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A lakásbérleti hozam a fővárosban és több egyetemi városunkban is meghaladta a bruttó 7 százalékos hozamszintet 2016-ban, ami nemcsak a többi régiós fővároshoz viszonyítva magas érték, hanem európai összehasonlításban is kiemelkedő. Ezzel szemben a szlovénok után nálunk a legalacsonyabb a bérelt ingatlanban élők aránya (3,9 százalék). Ahhoz, hogy itthon hozzá lehessen jutni egy 70 négyzetméteres saját lakáshoz, a magyaroknak 8 évnyi teljes átlagfizetésüket kell félretenniük - derül ki a Deloitte által publikált Európai Ingatlan Index tanulmányból.

A felmérés idén először foglalkozik a lakásbérlet témakörével. 

Mennyire jövedelmező a bérbeadás?

Németországban a legmagasabb a bérelt ingatlanokban élők aránya (54,3 százalék), míg hazánknál egyedül a szomszédos Szlovéniában élnek kevesebben idegen tulajdonú lakásban (2,4 százalék).

Magyarország nagyvárosaiban a lakásbérleti hozamok közép-európai összehasonlításban is magasnak számítanak. A legalacsonyabb hozamra a Londonban bérbe adott lakások esetén számíthatunk (2,0 százalék), míg a legmagasabb hozamok közvetlenül hazánk előtt Dániában (8,9 százalék) voltak elérhetőek.

„Csakúgy, mint a kereskedelmi ingatlanok bérbeadása esetében, a bérbeadás jövedelmezősége a lakásoknál is nagymértékben függ a település jellegétől és az ingatlan egyéb adottságaitól” - mondta Kohári Gábor, a Deloitte budapesti irodájának ingatlan-tanácsadási vezetője.

“A jól működő és érett ingatlanpiacra jellemző, hogy minél kockázatmentesebb egy adott helyszín és ingatlan - az ingatlan viszonylagos magas piaci árából adódóan – az ingatlant annál alacsonyabb hozam mellett lehet csak bérbe adni" - emelte ki.

"Így az alacsonyabb elérhető hozamszint általában az érettebb és a vonzóbb befektetési környezetre utal” – tette hozzá.

Így alakultak az árak

A tanulmány a fajlagos átlag lakásárakat is vizsgálta a választott országok körében. Éves összehasonlításban rekordnagyságú növekedést mutattak a szlovén árak (26,5 százalék), ezt követi a spanyol (15,2 százalék) és a dán (10,8 százalék) árnövekedés.

Az Egyesült Királyságban ugyanakkor az árak 9 százalékkal csökkentek, elsősorban a Brexit közvetlen és olyan közvetett hatásainak következtében, mint a brit font euróval szembeni gyengülése. 

Az új lakások értékesítési átlagára Magyarországon 1140 euró/négyzetméter volt 2016-ban, ami éves szinten 9,7 százalék növekedést mutatott. 2017-ben is folytatódott idehaza a drágulás, de az árak növekedésének üteme az év első felében mérséklődött.

Forrás: Autóker

A budapesti új lakás átlagárnál (1480 euró/négyzetméter) egyébként továbbra is jóval magasabbak az új lakás árak Prágában (2368 euró/négyzetméter) és Varsóban (1729 euró/négyzetméter).

London (16538 euró/négyzetméter) és Párizs (12374 euró/négyzetméter) vezeti ezt a listát; Európában tradicionálisan e két nagyvárosban a legdrágábbak a lakóingatlanok. 

“Az értékesítési átlagárak több európai nagyvárosban is két számjegyű növekedést mutattak 2016-ban. Párizs belső kerületében 16 százalék, míg Budapesten 15 százalék körüli drágulást mértek” – értékelte Kohári Gábor.

Már mi sem vagyunk kispályások

A közel egy évtizedes lemaradás után 2016-ban Magyarországon végre beindultak a lakásfejlesztések, így ebben a tekintetben az európai középmezőnybe zárkózott fel az ország.

A régióban elfoglalt pozícióink is hasonlóak, míg Lengyelországban az ezer főre jutó lakásépítési engedélyek száma magasabb volt, mint a 3,2-es mutatójú Magyarországon, addig Csehországban ettől elmaradt ez a mutató.

“Azt gondoljuk, hogy 2017 végére tovább javít majd a pozícióján Magyarország” - mondta a szakértő.

Mennyire nehéz lakáshoz jutni?

A jelzáloghitelek kamatlába az összehasonlított országok közül Csehországban volt a legalacsonyabb, 1,77 százalék.

A csehek egy másik összehasonlításban is az élen végeztek, ugyanis a felmérés szerint közel 11 évnyi átlagfizetést kell teljes mértékben megtakarítaniuk, ha egy átlagos 70 négyzetméter nagyságú ingatlant szeretnének vásárolni, míg a magyarok esetében ez az érték alacsonyabb volt, 8 év.

Az ingatlanárak több éven keresztül tartó ütemes növekedése révén Magyarországon némileg romlott a lakosok saját lakáshoz jutásának lehetősége, és az európai középmezőnyben is az első harmadba került az ország e mutató tekintetében.

A kiszélesedő állami támogatások és az időközben beindult banki hitelezés ugyanakkor egyes lakossági csoportok, mint például a vidéki többgyermekes családok saját lakáshoz való hozzáférésének esélyét érdemben javították.

“A magyar lakáspiac rendkívül érdekes folyamaton megy jelenleg keresztül. Az átlagjövedelem ütemes növekedése mellett a gyorsan növekvő kereslet kielégítése céljából 2016-ban sok lakóingatlan beruházást indítottak el” - mondta Kohári Gábor.

“Ez a trendforduló ráadásul egybeesett a jelentős volumenű állami beruházások bővülésével és az üzleti ingatlanok fejlesztésének fellendülésével, így összességében az elmúlt közel 10 évben nem tapasztalt módon a beinduló ingatlanfejlesztések az építőipari kapacitásokat szinte teljesen lekötötték” - magyarázta.

“A kapacitáskihasználtság növekedésével párhuzamosan növekedett a jó elhelyezkedésű fejlesztési területek és telkek ára is, valamint drágult a kivitelezés is, ami szintén hozzájárulhatott az új lakások árának emelkedéséhez. A piac jól érezhetően keresi az új egyensúlyi szintet” – tette hozzá a szakember.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Beletört a Tesco bicskája Közép-Európába »

4IG 3500 (-1,69 ) ALTEO 705 (1,44 ) ALTERA 800 (0,63 ) APPENINN 613 (-0,97 ) CIGPANNONIA 438 (0,23 ) Duna House A 4080 (0,99 ) ENEFI 210 (-1,87 ) ESTMEDIA 113 (6,60 ) FHB 599 (1,18 ) FUTURAQUA 63 (-1,25 ) GSPARK 3350 (1,21 ) KONZUM 3205 (-1,08 ) MOL 2698 (0,15 ) MTELEKOM 416 (0,73 ) NORDTELEKOM 46 (-0,44 ) NUTEX 36 (-3,19 ) OPUS 704 (-0,98 ) OTP 9855 (-0,90 ) OTT1 293 (1,03 ) PANNERGY 702 (0,29 ) RABA 1395 (-1,76 ) RICHTER 5350 (0,28 ) SET Group 256 (-1,92 ) WABERERS 3520 (2,92 )