Ne higgy a Fed-nek: nem lesz szigorítás, nem lesz kamatemelés!

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az offshore bankházat és alapkezelőt fenntartó amerikai befektető, Peter Schiff az Alapblognak adott interjúban azt állítja, nem igaz a deflációs veszélyről szóló „propaganda”.

Peter Schiff nem ajánlja, hogy bárki is higgyen a Fed múlt csütörtöki bejelentéseiben. Valójában – szerinte – infláció van, amit a jegybankárok és a kormányok direkt eltitkolnak. Eközben az államok, a vezető nyugati országokat is beleértve, a devizájuk tudatos leértékelésével is felerősítik az inflációt. Az interjúalany kizárja, hogy a Fed felhagyjon a mesterségesen könnyített pénzpolitikával és felszámolja a zéró kamatokat. Szerinte megint közeleg az arany, az ezüst kora. Schiff azt állítja, hogy az államok létérdeke polgáraik egyre erőteljesebb (például újabb és újabb adók bevezetésén keresztül történő) „lekopaszítása” - olvasható az Alapblog oldalán.

Az amerikai befektető az Alapblog újságírójának, Zentai Péternek adott interjúját megdöbbentő véleményével kezdte: szerinte Amerika és őt követve Európa vezető politikusai és jegybankárai tudatosan hazudnak és szinte összehangolt propagandát folytatnak azért, hogy az emberekkel megszeretessék az inflációt, a gazdasági fellendülés beindítását szolgáló eszközként prezentálva azt. Szerinte az infláció-kreálás valójában nem eszköz, hanem maga a cél! Szerinte úgy számolják ki az inflációt, ahogy az a döntéshozóknak megfelel. E számítás alapján találnak indokot a drágításhoz, amelynek fő eszköze az adók emelése. A manipuláció mögött az óriásivá nőtt állami adósságok húzódnak meg. Meglátása szerint, ahol tagadhatatlanul is létezik infláció – például Kínában vagy egy sor más ázsiai, illetve latin-amerikai országban –, az alapvetően az amerikai adósságexport eredménye. „Nagyüzemben zajlik Amerikában és őt követve Európában a mesterséges pénzteremtés: az elinflálás. A cél az államadósság elértéktelenítése. Ezt a valós ténykedést „csomagolják”olyan szövegkörnyezetbe, mintha élénkítenék a gazdaságot, azt a látszatot keltve, hogy ettől az inflációtól megnő majd a fogyasztás és beindul a termelés” – vélekedik.

Miként lehet több pénzt kivenni az emberek zsebéből?

Miközben az USA-ban látszólag beindult a gazdaság, sok az új építkezés, azok csak ingatlanfejlesztések, a legtipikusabb jelei a buborékképződésnek, de nincs valós termelési beruházás, iparbővítés, tartós munkahelyteremtés! Ehhez nem fűződik érdeke a döntéshozóknak. A munkahelyigényes termékeket olcsón behozza Ázsiából, Afrikából, Dél-Amerikából, ő pedig adósságot, más szóval inflációt exportál feléjük.

„Arról szól a politika, hogy miként lehet minél több pénzt kivenni az emberek zsebéből. Ezért aztán adók növelésével, új adók bevezetésével drágítják az emberek életét, s eközben olyan gazdasági környezet alakul ki, amelyre a minőségromlás a jellemző. Egyre gyengébb munkaerővel végeztetik el a munkát, egyre silányabbak a termékek és a szolgáltatások. Az áruk élettartama rövidül, ennek megfelelően egyre hamarabb kénytelenek vagyunk lecserélni őket. Ez is az inflációteremtés egyik módszere” – teszi hozzá.

Áremelkedésre kell számítani

Peter Schiff meglátása szerint hamarosan ismét drágulni fognak az energiahordozók. Az utóbbi hónapok ellenkező ármozgását az okozta, hogy a világ „bevette”, hogy Amerika jegybankja emelni fogja az alapkamatot, drágulni fog a pénz. A pénzügyi szakember meggyőződése, hogy a Fed nem fogja emelni a kamatokat és nem hagy fel a quantiative easinggel (mennyiség könnyítés). Ha valóban belekezdene egy kamatemelési ciklusba – amire mellesleg égetően szükség lenne –, akkor tőzsdekrach törne ki. Ezért a buborék további fújódása az érdeke. Peter Schiff szerint azonban, amint kiderül, hogy a Fed nem fog kamatot emelni, hirtelen fordul majd a tendencia: a dollár nagyot fog gyengülni, az olajárak nagyot fognak erősödni. A jövő év első negyedévében „elkezd ketyegni az igazság órája”. Ha mégis kamatot emel a Fed, akkor hamarabb fogják megérteni a piacok, hogy Amerika adósságai leküzdhetetlenül nagyok. Ha a Fed mégis drágítana a pénzen, akkor meg azért fog zuhanni a dollár és drágul a nyersanyag, mert a piaci szereplők realizálják, hogy Amerika a magasabb kamatkörnyezetben még kevésbé fog tudni bármit is kezdeni az adóssághegyekkel. Az emelés első következményeként összeomlanának a részvényárfolyamok.

Tisztességes országok felé fordulnak a befektetők

Peter Schiff elmondta, hogy saját cége, a dollár-milliárdokat kezelő Euro Pacific Bank egyrészt a kiszámíthatóbb és tisztességesebben gazdálkodó országok – Németország, Skandinávia, Új-Zéland nagyvállalataiba – fektet, illetve abban segít ügyfeleinek, hogy az arany, az ezüst jelentette biztonságba meneküljenek, s megszabaduljanak az egyre kevesebbet érő dollárjuktól, jenjüktől, eurójuktól, azaz a papírpénzektől. Másrészt a karibi szigetvilágban bejegyzett offshore vállalatcsoportként az abszolút igazságtalan adók megfizetése elől menekülőknek akarnak biztonságot nyújtani.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Minden idők legrosszabb negyedévére számíthatunk »

4IG 692 (-1,14 ) AKKO Invest 476 (1,28 ) ANY 1235 (0,41 ) APPENINN 370 (-1,99 ) AutoWallis 80 (2,56 ) CIGPANNONIA 185 (-0,54 ) DELTA 102 (-0,97 ) Duna House A 3280 (0,61 ) EHEP 3340 (-0,30 ) FORRAS/OE 1100 (-6,78 ) FUTURAQUA 76 (0,53 ) GSPARK 3490 (-1,97 ) KULCSSOFT 1680 (0,60 ) MASTERPLAST 624 (-0,32 ) MOL 2010 (-0,10 ) MTELEKOM 398 (0,89 ) NORDTELEKOM 30 (-3,27 ) NUTEX 29 (-3,36 ) OPUS 282 (-0,18 ) OTP 11200 (-1,67 ) OTT1 212 (1,19 ) SET Group 70 (-0,14 ) WABERERS 850 (-1,39 )