Ne várjuk az ingatlanárak csökkenését

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A szakemberek fél évvel ezelőtt még nem gondolták volna, hogy ilyen biztonságban van az ingatlanpiac, de az előrejelzések szerint a következő 3-5 esztendőben további árnövekedés lesz érzékelhető. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy látja, kiszámítatlan, mennyit tud még nőni a szegmens.

Az utóbbi időben jól teljesítettek a vállalkozások, az emberek pénzt kerestek és kezdenek bízni a hitelekben – ez mind árfelhajtó tényező az ingatlanpiacon.

Gadanecz Zoltán arról beszélt, meglátásuk szerint az elkövetkező 2-3 évben akár 20-50 százalékos bérnövekedés is lehet, hiszen ahhoz, hogy a munkaerőpiac fejlődni tudjon, több fizetés is kell. Ez azt jelentheti, hogy a magánszemélyeknek több lehetősége lesz vásárolni, hitelképesebbé válnak és megvehetik álmaik otthonát.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A négy csoport

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa kiemelte, a vásárló ügyfélréteget négy csoportra lehet osztani:

Vannak a szükségcserélők, akik családbővülés, vagy sajnálatos haláleset miatt vásárolnak. Ez a legnagyobb piac, mindig működik.

Az olyan hétköznapi ember, aki üzletként, befektetésként tekint az ingatlanra tartozik a következő csoportba. Az utóbbi félévben ők költötték el a legtöbb pénzt ingatlanra.

A hiteles vásárlók, akik az álmaikat valósítják meg, és tudatosan hitellel készülnek arra, hogy lakócélból ingatlant vesznek.

Ezen túl még van a két befektetői ágazat. Az egyik nem a saját tőkéjét forgatja és nagyobb kockázatot vállal, tudva, hogy milyen hozamot hozhat neki. A másik a külföldi befektetők csoportja, akiknek kedvező Magyarország.

Biztonságban

„Fél évvel ezelőtt még nem gondoltuk volna, hogy ilyen biztonságban van az ingatlanpiac. Az elkövetkező 3-5 évben ez nem fog változni és érezhető árnövekedés lesz” – mondta a szakértő.

Ami a négyzetméterárakat illeti, az átlag lassan 600 ezer forint fölé emelkedik. Mint Gadanecz Zoltán fogalmazott, egy kedveltebb budai régióban korábban 400 ezer forintos négyzetméteráron is hozzá lehetett jutni egy 50-60 négyzetméteres lakáshoz, de ez most már a milliós határt súrolja.

„A beljebb lévő pesti kerületekben hasonló a helyzet, 600 ezer forint fölé kezd menni az átlag négyzetméterár. Ez pár évvel ezelőtt 300-400 ezer forint környékén volt. Sőt, a válságot megelőzően a 450 ezer forint is soknak volt mondható, csak a prémium szegmensekben lehetett ilyenről beszélni.”

Ezt olvasta már?

Duna House: szinten maradt az ingatlaneladás »