Negyedév alatt teljesítette egész éves célját az EBRD

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

"Jó egészségi állapotban" tartja idei közgyűlését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) - mondta keddi tájékoztatóján a közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított pénzintézet elnöke.

Rekord évet zárt a bank

Az EBRD, amely az elmúlt években jelentősen kibővítette eredeti mandátumában szereplő működési területét, a jövő héten tartja idei éves közgyűlését, most először Cipruson.

Sir Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke a bank londoni székhelyén tartott keddi tájékoztatóján elmondta: a bank tavaly - immár második éve egymás után - rekordértékben hajtott végre finanszírozási programokat működési országaiban. A tájékoztatón kiosztott összesítés szerint az EBRD 2015-ben 9,378 milliárd, tavaly 9,39 milliárd eurót folyósított a tevékenységi területéhez tartozó gazdaságoknak különböző fejlesztésekre és beruházásokra.

Nálunk is többet finanszírozott

Az EBRD magyarországi finanszírozásait is növelte: 2015-ben 79 millió, 2016-ban 127 millió euró értékben hajtott végre befektetési programokat a magyar gazdaságban.

A közép-európai EU-gazdaságok közül tavaly Lengyelország kapta a legnagyobb összegű EBRD-finanszírozást: itt a bank 776 millió euró értékű új befektetést hajtott végre. A felső ötös mezőnyben - éppen az ötödik helyen - szerepel még egy EU-gazdaság a térségből, Bulgária, amelynek az EBRD 2016-ban 621 millió euró új finanszírozást folyósított.

Már most elérte a kitűzött célt

Chakrabarti "igen robusztusnak" nevezte a bank pénzügyi helyzetét. Egyelőre számok ismertetése nélkül elmondta: az EBRD az első negyedévben teljesítette az idei év egészére szóló nyereségességi célkitűzését. Hozzátette: tavaly 25 százalékkal egymilliárd euróra emelkedett az EBRD egész éves nettó eredménye.

A tájékoztató szerint az EBRD a létrehozása óta eltelt több mint negyedszázadban 4723 programra összesen 116,8 milliárd euró finanszírozást nyújtott a tevékenységi területéhez tartozó gazdaságoknak.

Törökország kapja a legtöbb folyósítást

Arra a kérdésre, hogy a tavalyi finanszírozási programon belül mely országok kapták a legtöbb folyósítást az EBRD-től, Chakrabarti elmondta: az EBRD-finanszírozások legnagyobb célországa továbbra is Törökország, ahol a bank 2016-ban több mint 1,9 milliárd euró befektetést hajtott végre.

Az EBRD elnöke szerint a pénzintézet teljes eddigi törökországi befektetési portfoliója 7 milliárd euró; a programok 98 százaléka a török magánszektorban valósul meg.

A korábbi legnagyobb befektetési célországnak, Oroszországnak az EBRD tavaly sem nyújtott új finanszírozást, összhangban a nemzetközi szankciókkal. A bank részvényes országai 2014 júliusában ugyanis azt az "iránymutatást" adták, hogy az EBRD Oroszországban egyelőre ne kezdjen új finanszírozási programokat.

Oroszország is kiemelt figyelmet kap

Sir Suma Chakrabarti a keddi londoni tájékoztatón mindazonáltal elmondta azt is, hogy az EBRD-nek 3,7 milliárd euró összértékű, "nagyon jó minőségű" befektetési portfoliója van Oroszországban, és a bank változatlanul aktívan kezeli ezt a portfoliót.

Az EBRD emellett fenntartja oroszországi irodáit is, amelyek - mindenekelőtt a moszkvai - kulcsfontosságú szerepet játszanak a pénzintézet közép-ázsiai finanszírozási tevékenységének kiterjesztésében - tette hozzá a bankelnök.

Chakrabarti elmondta: nem számít arra, hogy a részvényes országok az EBRD jövő heti ciprusi közgyűlésén módosítanák az új oroszországi EBRD-beruházások folyósításának szüneteltetésére adott korábbi iránymutatásukat.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A tavalyi évet is óriási sikerrel zárta a Bosch »