Nehéz idők járnak a holland virágiparra

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A tökéletes tavaszi időjárás dacára súlyos válságba került a holland virágipar, amelyre az új koronavírus által okozott világjárvány gyors terjedése két héttel ezelőtt mérte az első brutális csapást.

Az igazi nehézségek március közepén kezdődtek, amikor számos országban megtiltották a tömegrendezvényeket, elkezdték törölni a repülőjáratokat és korlátozni a személyek szabad mozgását. A Royal FloraHolland március 13-án, pénteken tartott aukcióján a virágok nagyjából negyedét nem tudták értékesíteni, a következő héten, hétfőn pedig már a felét sem. Az árak két alatt több mint 50 százalékkal csökkentek. A termelők igyekeznek megmenteni, amit tudnak, raktárakban vagy a mezőkön, de a realitás az, hogy idén a vágott virágok túlnyomó részéből hulladék lesz.

"A veszteség hatalmas. Jelenleg a forgalom a megszokottnak mindössze 30 százalékát teszi ki, és ez az év legforgalmasabb időszaka" - mondta Michel van Schie, a holland virágtermelők legnagyobb szövetkezete, a Royal FloraHolland szóvivője. Márciusban a virágárveréseken gyakran haladja meg a forgalom értéke a 20 millió eurót, és az értékesítés a húsvéti ünnepek és az anyák napja közeledtével erős marad. A vágott virágok és dísznövények globális exportjának 35 százaléka, évi 6,2 milliárd euró értékben, Hollandián keresztül bonyolódik. Ennek túlnyomó része a holland kertészetekre esik, de jelentős az afrikai és latin-amerikai termelők részesedése is. Nagyjából 150 ezer ember dolgozik az ágazatban. Több holland tulipántermelő különféle ötletekkel állt elő, hogy túladjon a felesleges készleteken.

Például alacsonyabb árakon értékesítik a virágokat, vagy elküldik kórházakba, hogy örömet szerezzenek a betegeknek és a gyógyítást végző egészségügyi személyzetnek. Ám ezek helyi megoldások, a holland virágok 85 százalékát, főleg a tulipánokat, exportálni szokták. A holland mezőgazdasági és virágkertészeti szervezet (LTO) becslése szerint 5 milliárd eurós kár éri a mezőgazdaságot az új koronavírus által okozott járvány miatt. A szervezet azt tanácsolta a gazdáknak, hogy őrizze meg számláit és dokumentálja vizuálisan a növények megsemmisítését. A több mint száz éve létrehozott Royal FloraHolland egy digitális platformon (Floriday) és négy fizikailag létező piactéren (Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg és Eelde) értékesít több mint 30 ezer különböző virágot és dísznövényt. A honlapján szereplő legutolsó, 2018-as beszámoló szerint éves forgalma 4 milliárd 648 millió eurót tett ki, és 12,1 milliárd darab terméket értékesített.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Két évtizede nem volt ilyen visszaesés Japánban »