Nehéz visszaszerezni az eljátszott bizalmat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A piaci befektetők úgy látják, Magyarország többet érdemel - mondta Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szombat reggel annak kapcsán, hogy az egyik nemzetközi hitelminősítő pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását. Eközben pozitív meglepetésnek nevezte a K&H és az ING vezető elemzője, hogy a Fitch stabilról pozitívra javította a magyar államadós-osztályzatainak kilátását, de abban eltért a véleményük, hogy már idén, vagy csak jövőre lehet felminősítés.

Már csak egy kategóriára a felminősítéstől

Péntek este jelentette be a Fitch Ratings, hogy a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulása miatt az eddigi stabilról a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását.

Banai Péter az M1 aktuális csatornán kiemelte, hogy ez a besorolás már csak egyetlen kategóriával marad alatta a befektetésre ajánlottnak. Arra a riporteri felvetésre, hogy ha évek óta javulnak az ország gazdasági mutatói, miért nem ajánlott még mindig befektetésre, a szakember megjegyezte, hogy a bizalmat könnyű eljátszani és nehéz visszaszerezni.

A devizahitelek forintosítása is jöt tett

A hitelminősítők egyszerre több osztályzatot is ronthatnak egy ország minősítésén, azután pedig csak lassan, lépésről lépésre korrigálnak. Banai Péter elmondta, hogy a befektetők és a hitelminősítők kedvezően ítélik meg azt is, hogy 2011 óta a magyar államadóságon belül a devizahitel aránya 52 százalékról 37 százalékra csökkent, egyre nagyobb a belföldi, lakossági finanszírozók aránya.

Kérdésre válaszolva a szakember úgy vélekedett, talán már az év második felében befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet az ország.

Végre vonzó célpont az ország

Balatoni András, az ING vezető elemzője nem számított kilátásjavításra. Kifejtette, hogy a hitelminősítőkre általában jellemző a visszatekintő elemzés, ami miatt a "trendtöréseket" csak nagyon lassan építik be várakozásaikba. A Fitch pénteken közzétett véleményéből azonban az látszik, hogy a javításban szerepet játszott a főként a bankadó-csökkentés által jelzett "markáns gazdaságpolitikai fordulat". A bankadó csökkentése még a másfél évvel ezelőtt tett miniszterelnöki nyilatkozatokhoz képest is nagy változásnak tekinthető - fűzte hozzá.

"Az elemzés végre arról szól, amiről kellene" - mondta a Fitch véleményéről, kifejtve, hogy Magyarországon csökken az adósság, jók az egyensúlyi mutatók, alacsony a deficit, és van növekedés, vagyis az ország pénzügyi befektetői, hitelezői szempontból vonzó célpont.

Felkerülhetünk a befektetési térképre

Az elemző emlékeztetett arra, hogy a Fitch 2012-ben sorolta Magyarországot befektetésre nem ajánlott kategóriába, ami akkor indokolt volt, azonban az indokoltnál sokkal tovább tartotta ebben a kategóriában az országot.

Balatoni András kiemelte, hogy a következő, őszi felülvizsgálatkor már felminősítés következhet, ami két dolog miatt is fontos. Egyrészt ha az Egyesült Államokban kamatemelés lesz, és csökkennek az amerikai befektetői pénzek, felminősítés esetén "felkerülünk a befektetési térképre" a sokkal konzervatívabb ázsiai és európai befektetőknél. Másrészt vannak olyan alapkezelők, amelyek a 3 nagy hitelminősítő értékelésének átlagát nézik, így ha kettőnél sikerülne a felminősítés, akkor az ilyen szempontból is kedvező lenne Magyarország számára.

Kivárhatnak a hitelminősítők

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szombaton elmondta, ő sem számított kilátásjavításra. Egyetért a Fitch által is említett kedvező tendenciákkal, így a külső adósság csökkenésével, a növekedés felgyorsulásával, valamint a bankadó jövőre kezdődő csökkentésének pozitív hatásával.

A felminősítés feltételeként meghatározott államadósság-csökkenés objektíven mérhető, ugyanakkor ez nem mondható el a kiszámíthatóbb, stabilabb gazdaságpolitikáról, üzleti környezetről - tette hozzá. A bankadó csökkentésével elindulhatott egy kedvező folyamat, de a szektorális különadók maradnak, sőt a 2019-ig szóló költségvetési kitekintésben is szerepelnek ezek az adók - hívta fel a figyelmet Németh Dávid.

Németh Dávid szerint nehéz előre jelezni, hogy a hitelminősítők a kiszámíthatóság értékelésénél ezt mennyire veszik majd figyelembe, mikor tartják majd megfelelőnek a kiszámíthatóságot. Az államadósság és a külső adósság mérséklődése azonban mérhető, de mivel az idei éves adatok ezekről csak 2016 első negyedévében állnak majd rendelkezésre, addig kivárhatnak a hitelminősítők a felminősítéssel.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Fitch: az év második felében fellendülés jön »

4IG 625 (0,81 ) AKKO Invest 461 (-0,75 ) ANY 1235 (-0,40 ) APPENINN 348 (-0,71 ) AutoWallis 77 (-1,41 ) CyBERG 1100 (-8,33 ) DELTA 99 (0,61 ) EHEP 2600 (-0,76 ) FORRAS/OE 1120 (3,70 ) GSPARK 3250 (1,88 ) Gloster 2499 (4,12 ) KULCSSOFT 1520 (-3,49 ) MOL 1871 (0,27 ) MTELEKOM 380 (-0,26 ) NUTEX 30 (0,33 ) OPUS 255 (0,99 ) OTP 10860 (-0,55 ) OTT1 197 (-1,70 ) SET Group 71 (-0,70 ) TAKAREK 481 (-1,84 ) WABERERS 894 (-1,76 ) ZWACK 16750 (0,30 )