Nem a fegyverek oldják meg az ukrán válságot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nem járul hozzá a délkelet-ukrajnai válság rendezéséhez, ha az Egyesült Államok élet kioltására is alkalmas védelmi fegyvereket szállít Ukrajnának - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában.

A feszültség továbbra is fennáll

Hozzátette, hogy a fegyverszállítások nem járulnak hozzá a feszültség csökkentéséhez sem az ukrajnai régióban. Emlékeztetett rá, hogy az orosz vezetés, így Vlagyimir Putyin orosz elnök is már többször hangot adott ennek az álláspontnak.

Peszkov Petro Porosenko ukrán elnök Twitter-bejegyzésére reagált, amely szerint az amerikai szenátus jóváhagyta az Egyesült Államok 2018-as nemzetbiztonsági költségvetéséről szóló törvényjavaslatot, amely 500 millió dollár támogatást helyez kilátásba Ukrajnának védelmi célokra, valamint engedélyezi, hogy Washington élet kioltására is alkalmas védelmi fegyvereket adjon el Kijevnek.

"Ez Porosenko bejelentése volt, amerikai részről erről eddig semmilyen bejelentést sem hallottunk" - mondta Peszkov.

A szóvivő kijelentette, hogy a hitelnyújtás az ukrán-amerikai kétoldalú kapcsolatok ügye.

Hibridháború válik az ukrán válságból?

Elfogadhatatlannak nevezte Irina Herascsanko ukrán parlamenti alelnök, a minszki összekötő csoport kijevi küldöttségének tagja azokat a feltételeket, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök támasztott az ENSZ-békefenntartók Donyec-medencébe küldését illetően.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint ezt a feltételt Putyin a szeptember eleji hsziameni sajtótájékoztatóján közölte. Herascsenko erre reagálva a Facebookon azt írta, hogy Putyin a "hibridháborús gyakorlatnak megfelelően" kiforgatta Petro Porosenko ukrán elnök szavait, amelyekkel Kijev ezen irányú elképzeléseit ecsetelte.

A politikus hangsúlyozta, hogy a frontvonal nem államhatár, ezért elfogadhatatlan az orosz elnök azon feltétele, hogy ENSZ-békefenntartók csak annak mentén teljesítsenek szolgálatot.

Fegyverraktár lett a Krím félszigetből
Oroszország a több mint három éve megszállt Krím félszigetet mostanra olyan "koncentrációs táborrá" változtatta, amelyben "a legnagyobb értéket a fegyverzet képviseli" - jelentette ki Ivanna Klimpus-Cincadze, európai és atlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Növekszik a nyomás a nyomás a Huaweien »