Nem a kamatokból élnek majd a svájciak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A svájci bankfelügyelet (FINMA) vezetője arra figyelmeztetett, hogy évekig, de akár évtizedekig is alacsony maradhat a kamatkörnyezet Svájcban.

A japán példát követnék

A Schweiz am Sonntag című, vasárnaponként megjelenő újságnak adott nyilatkozatában Mark Branson úgy fogalmazott: lehetséges, hogy az alacsony kamatlábak nem évekig, hanem évtizedekig is kitartanak, mint az Japánban is megtörtént. A bankoknak és biztosítóknak képeseknek kell lenniük túlélni egy ilyen helyzetet.

A svájci jegybank (SNB) tavaly decemberben döntött úgy, hogy a frank felértékelődésének megakadályozására január 22-től - az 1970-es évek óta először - negatív kamatot vezet be a kereskedelmi bankok nála elhelyezett, 10 millió frank feletti látra szóló betéteire. Az intézkedés vonatkozott az értékpapír-kereskedelmi tevékenységet végző cégekre és a biztosító társaságokra is. A svájci jegybank irányadó kamatlába immár mínusz 0,25 százalék és mínusz 1,25 százalék közötti sávban ingadozhat, a látra szóló betétek kamata pedig mínusz 0,75 százalékon áll.

Nincs már küszöb

Idén január közepén az SNB ráadásul váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét, mondván, hogy fenntarthatatlan küzdeni ezen a szinten a menedékdevizának tekintett svájci fizetőeszköz túlértékelődése ellen. Ezt követően a frank robbanásszerűen erősödött az euróval és más devizákkal szemben is. A negatív kamatlábak sokba kerülhetnek a kiterjedt svájci bankrendszernek és a biztosító társaságoknak, valamint negatív hatásai lehetnek a nyugdíj- és pénzpiaci alapokra.

"Egy ilyen környezet történelmileg kivételes. Minél hosszabb ideig tart, annál nehezebb lesz kilépni belőle, amikor a kamatok ismét vonzóvá válnak" - mondta Mark Branson. Kiemelte, hogy a jelenleg gazdasági környezet nagy feladat elé állítja a bankokat és a biztosítókat, de a svájci pénzügyi szektor jól felkészült a sokkok kezelésére.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jól ketyegett a svájci óra az elmúlt fél évben »