Nem adta meg a pontot a Fitch Ratings

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

A magyar gazdaság teljesítménye már rég indokolná a hitelminősítések javítását - közölte az NGM pénteken, miután a nemzetközi hitelminősítő intézet nem változtatott Magyarország besorolásán, és megerősítette devizában fennálló hosszú lejáratú államadósságának "BB plusz" szintű osztályzatát.

A besorolásra továbbra is a felminősítés valószínűségét jelző pozitív kilátás van érvényben. A Fitch a hosszú futamidejű szuverén forintadósság-állomány besorolását is megerősítette "BBB mínusz" szinten. A nagy nemzetközi hitelminősítők idei adósosztályzat-felülvizsgálati menetrendjében Magyarország már nem szerepel.

Egy fokozat választ el

A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's azonos, egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A Fitch és a Moody's ugyanakkor már pozitív, a Standard & Poor's egyelőre stabil kilátást tart érvényben Magyarország államadós-osztályzatára.

A Moody's két hete javította stabilról pozitívra a magyar szuverén besorolás kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar államadósság-ráta valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad.

A Fitch Ratings idén májusban, a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként javította az addigi stabilról pozitívra a magyar besorolás kilátását. A Fitch Ratings pénteki döntése előtt megoszlott a londoni pénzügyi elemzők véleménye arról, hogy a hitelminősítő már most, vagy csak jövőre emeli vissza Magyarország államadós-besorolását a befektetési ajánlású kategóriába.

Egy évet kell még várni

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői pénteki helyzetértékelésükben közölték, hogy várakozásuk szerint ez inkább 2016-ban valószínű, mivel a Fitch a pozitív kilátás megadása után általában vár egy évet a felminősítéssel olyan esetekben, amikor az osztályzatjavítás egyben azt is jelenti, hogy az érintett adós visszakerül a befektetésre ajánlott besorolási sávba.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének legutóbbi helyzetértékelése ugyanakkor azt valószínűsítette, hogy a Fitch Ratings már pénteken visszaemeli a magyar adósbesorolást a befektetési ajánlású sávba. A cég szerint ezt a várakozást a Quaestor-ügyben hozott alkotmánybírósági döntés támasztotta alá.

Jól teljesít a gazdaság, de sok az adósság

A magyar osztályzatok megerősítéséhez fűzött péntek esti londoni elemzésében a Fitch kiemelte, hogy a pozitív kilátású "BB plusz" devizaadós-besorolás is tükrözi a magyar gazdaság tavaly és idén mutatott erőteljes növekedési teljesítményét, valamint a 2011 óta rendre jelentős többletben záró folyómérleg-egyenleget, amely segítette a külső adósságkötelezettségek csökkentését.

A cég szerint az államháztartási hiány fokozatos zsugorodása is elősegíti a hasonló besorolású szuverén adósokéhoz képest még mindig magas államadósság-ráta mérséklését. Mindemellett a bankszektor működési környezetének javulása várhatóan hozzájárul a banki hitelezés újjáéledéséhez.

A Fitch Ratings közölte: az idén 2,9 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban a tavalyi 3,7 százalékos GDP-bővülés után. A háztartási fogyasztást alátámasztja a nagy ütemű munkahelyteremtés, az alacsony infláció, és az, hogy a devizaalapú hitelállomány forintosítása könnyítette a háztartások pénzügyi terheit.

Így látja jövőnket a Fitch Ratings

A hitelminősítő várakozása szerint a magyar gazdaság növekedési üteme 2016-ban - az EU-folyósítások markáns visszaesése miatt - 2,3 százalékra lassul, középtávon pedig 2 százalék körüli éves ütemekre áll be, ahogy a magánszektorbeli beruházások fokozatosan élénkülésnek indulnak.

A Fitch Ratings elemzőinek előrejelzése szerint az államháztartási hiány az idén a gyors GDP-növekedésből eredő magasabb adóbevételek révén a hazai össztermék 2,3 százalékára csökken a tavalyi 2,5 százalékos deficit után.

A hitelminősítő jövőre 2,1 százalékos, és középtávon is 2 százalékhoz közeli éves államháztartási hiányokat valószínűsít Magyarországon. Várakozása szerint ugyanis a várható adócsökkentések költségvetési hatásait ellensúlyozzák a javuló gazdasági kondíciók.

Csökkenni fog az államadósság

A Fitch előrejelzése szerint a GDP-arányos államadósság-ráta 2017-re fokozatos ütemben 72 százalékra, 2020-ig 64 százalékra csökken. Ehhez a prognózisához a hitelminősítő azt a feltételezését vette alapul, hogy a nominális GDP-növekedés évente 5 százalék körüli ütemű lesz, az államháztartás hiánya pedig 2 százalék környékén marad.

Az állampapír-állomány hazai tulajdonlási hányadának növelését célzó önfinanszírozási program várhatóan mérsékli Magyarország kitettségét a globális pénzügyi volatilitásnak - hangsúlyozzák a Fitch elemzői.

A cég várakozása szerint a folyómérleg-egyenleg többlete az idén eléri a GDP-érték 4,3 százalékát, és az előrejelzési távlat egészében is magas szinten marad, tükrözve a növekvő exportot, az alacsony nyersanyagárakat, a pénzügyi válság előttihez képest alacsonyabb hazai keresletet, valamint a csökkenő külső kamatfizetési kötelezettségeket.

A Fitch előrejelzése szerint a nettó külső adósságállomány 2017-ig 30 százalékra is csökkenhet, bár még ez is meghaladná a "BB" besorolási sávra jellemző mediánértéket.

Stabilizálni kell a gazdaságpolitikát

A cég szerint felminősítéshez vezethet a gazdaságpolitika stabilabbá és kiszámíthatóbbá válása, az üzleti környezet javulása, és a külső adósságállomány folytatódó csökkenése. A pozitív kilátás azt jelzi, hogy a Fitch nem számít olyan fejleményekre, amelyek érdemben növelnék a magyar adósosztályzat leminősítésének valószínűségét.

Negatív hatást gyakorolna ugyanakkor a besorolásra a költségvetési alapállás lazulása, és/vagy egy olyan globális makro-pénzügyi sokk, amely súlyos recesszióhoz vagy magasabb pénzügyi kockázathoz vezetne - áll a hitelminősítő pénteki londoni elemzésében.

Nem ért egyet az NGM

A tárca közleménye szerint felminősítést támasztják alá a kötvényhozamok és az országkockázati mutató, az ötéves CDS-felár erőteljes csökkenése is. A piac szerint érdemben javult Magyarország nemzetközi megítélése, amit a hitelminősítők nemcsak a kilátásaikban, hanem a hitelbesorolás során se hagyhatnak figyelmen kívül - tette hozzá az NGM.

A tárca emlékeztetett arra, hogy a Fitch Ratings megállapította, a magyar gazdaság bővülése tartós lesz a következő években. A növekedést támogatja, hogy várhatóan javulni fog a bankok működési környezete, ami lökést adhat a hitelezésnek. A belső fogyasztás élénkülését továbbra is elősegíti a munkahelyteremtés, az alacsony infláció, illetve a devizahitelek forintosítása és a banki elszámoltatás.

Az NGM közleménye kiért arra is, hogy 2015-ben a Moody's és a Fitch is a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította kilátását Magyarország tekintetében.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jelentősen javultak a globális gazdaság kilátásai »