Nem aggódik Orbán és Matolcsy a forintgyengülés miatt

| olvasási idő: kb. 1 perc

A forint és a zlotyi együtt mozog. A magyar makrogazdasági mutatók jók. Nincs sajátos magyar történet, s mivel az MNB-nek nincs árfolyamcélja, nincs mit védeni - mondta a jegybankelnök az Orbán Viktorral közösen tartott sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy aggódnak-e a napokban tapasztalható forintgyengülés miatt.

Jelezve ezzel, hogy nincs kényszer arra, hogy a jegybank beavatkozzon a devizapiaci folyamatokba. A magyar pénzügyi rendszer nagyságrendekkel kevésbé sérülékenyebb mint korábban volt, s a közeljövő lépései tovább mérséklik a sérülékenységet - tette hozzá.

A kérdéshez kapcsolódva Orbán Viktor hangsúlyozta a hazai gazdaság egyre kevésbé érzi majd meg az árfolyam kilengéseinek negatív hatását, de szemmel tartják az orosz helyzet alakulását.

Még fontos a forint árfolyama

Makrogazdasági szempontból két területen okozhat problémát a forint gyengülése: a devizahiteleket, illetve az államadósság alakulását érintheti kedvezőtlenül. Az előbbi területen az elszámolási és a forintosítási törvényt végrehajtása enyhítheti a helyzetet. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor e ponton kiemelte azt is, hogy élete egyik legboldogabb pillanat volt, amikor az utolsó ezzel kapcsolatos törvényt is megszavazta a parlament.

Másrészt a magas államadósság miatt is problémás a forint árfolyamának alakulása. „Jelenleg 76 százalékon áll a magyar államadósság, bár ez az új módszertannak köszönhető, a valóságos szám inkább 78 százalék. De egyszer nekünk is lehet szerencsénk – fogalmazott a kormányfő.”

A miniszterelnök szerint ez a szint még mindig nagyon magas, viszont az elmúlt időszakban a szerkezete kedvezően változott, hiszen a devizaadósságot forintkötvény kibocsátásával újították meg. Ezt tovább kell folytatni, hogy ez az arány még kedvezőbb legyen, és ezzel csökkenthető legyen a magyar gazdaság sérülékenysége.

Fáj nekünk az orosz válság?

A tegnapi kormányülésen az orosz válság is szóba került abból a szempontból, hogy milyen hatással van ez az exportra és a magyar beruházásokra.

Rendkívül kedvezőtlen az orosz válság hatása: a beruházások értéke csökken; az export pedig nagy veszteségeket szenved a rubel gyengülése és az orosz szankciók miatt. Különösen nagy a mezőgazdaság vesztesége, amely rekordévet zár ugyan, de az orosz visszaesés most nagyon rosszul jön.

Orbán szerint a export bővítése Oroszország irányába rövid távon nem elképzelhető, ezért át kell ütemezni a magyar terveket.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nyomás alatt maradt a BUX »