Nem akarsz stresszes munkát? Három kérdésedbe kerül

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Miután manapság a legtöbb ember egyre nagyobb nyomás alatt van munkahelyén, nem csoda, ha újabb állás után néznek, ami még ha nem is fizet jobban, de kisebb a stressz - áll a Business Insider cikkében.

Ha már próbáltad megtalálni az egyensúlyt a mostani munkád és a magánéleted között, akkor ideje lenne elkezdeni új munkahely után keresgetni. Sajnos néha felteszünk olyan kérdéseket is, ami túlzott lazaságot sugallhat.

Szóval a trükk az, hogy megtudd, mennyire stresszes a kiszemelt állás, anélkül, hogy azt sugallanád nem akarsz rendesen dolgozni. Íme három olyan kérdés, amivel biztos nem lősz mellé.

Miért nyitott a pozíció?

Hogy miért is működik?

Ezzel a kérdéssel azt sugallod magadról, hogy nagyban gondolkodsz, és érdekel a cég. Sőt, segít megérteni a cégen belüli kontextusokat is. Egy pozíciót két okból nyithatnak meg: vagy új, vagy valaki felmondott.

Egyik sem jó, vagy rossz. Új pozíciók mindig lesznek, és az emberek mindig elmennek, nem kell rögtön gyanús dolgokra gondolni.

Mire figyelj?

Ha új pozíciót csináltak csak azért, hogy valakit tehermentesítsenek, akkor jól vigyázz. A vállalatok általában olyan sokáig várnak ezzel, hogy addigra a dolgozó már másfélszer többet dolgozik. Ez az jelenti, hogy főleg véletlenszerű, szervezetlen feladatokat kell majd bevállalni, amivel már más nem bír el.

Ha pedig valaki felmondott, és azért üresedett meg egy hely, akkor is figyelni kell az intő jelekre. Ha máshova ment át, vagy a cég negatív véleménnyel van a delikvensről, akkor lehet, hogy túl sok volt a túlóra, és ezért lépett le az illető.

Milyen egy tipikus nap a munkában?

Hogy miért is működik?

Nem csak azért jó ez a kérdés, hogy meglásd, mennyire fekszik neked a munka, hanem arról is lesz egy kis fogalmad kikkel kell majd találkoznod, és mit fogsz csinálni naponta.

Például ha nem bírod a telefonálgatást, és egész nap találkozókat kell leszervezned, valószínűleg nem neked való a munka. Ha azonban az interjún azt mondják, te oszthatod be az idődet, az már csábító lehet.

Mire figyelj?

Ha a munkaköri leírás így kezdődik, hogy „attól függ…”, akkor nagy az esély arra, hogy a menetrended nem lesz rendszeres és ellenőrzött, ahogy szeretnéd. Ha a feladataid más emberektől függnek, akkor nem tudod annyira kézben tartani a napod, mint amennyire szeretnéd, tehát több lesz a stressz is.

Mi határozza meg a sikert ebben a poziban?

Hogy miért is működik?

Ez egy olyan kérdés, amiben minden benne van, mivel ezzel egyértelműen meg tudod határozni, hogy azt kapod-e majd az állástól, amit elvársz. Sőt, arra is tökéletes, hogy kiszűrd, mennyire stresszes a munka.

A stressz akkor jelentkezik a munkahelyen, ha nem tudod kézben tartani azokat a dolgokat, amiért felelősséget vállaltál. Ha megérted, hogy mi határozza meg a sikert a pozícióban, fel tudod mérni, hogy el tudod-e érni azt.

Mire figyelj?

Erre a kérdésre világosan meghatározott választ kell kapnod. Ha olyan válaszokat kapsz, mint például „a folyamatok optimalizálása a jobb teljesítmény érdekében”, vagy „a dolgozók vezetése a jobb csapatmunka irányába”, akkor valószínűleg más emberek viselkedésért te leszel a felelős, és ez elég stresszes.

Nem fogod tudni, szeretnéd-e a munkát, ha fogalmad sincs róla mennyire stresszes az. A következő interjún tedd fel ezeket a kérdéseket, hogy kiderüljön az igazság.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A helyzet változatlan, kellenek a diákmunkások »