Nem állt meg a munkanélküliség lejtmenete

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több mint 11 éves mélypontra csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben augusztusban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által hétfőn kiadott jelentés szerint az euróövezet 19 tagállamában a szezonális kiigazítással számolt munkanélküliségi ráta 7,4 százalékra süllyedt, ami 2008 májusa óta a legalacsonyabb érték. Elemzők a júliusival és júniusival megegyező értékre, 7,5 százalékra számítottak. Az Európai Unió 28 tagállamában 6,2 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta, míg az előző három hónapban 6,3 százalékon állt. Az EU-ban az uniós statisztikák készítésének kezdete, 2000 januárja óta nem volt ilyen alacsony a mutató.

Egy évvel ezelőtt, 2018 augusztusában az euróövezetben 8,0 százalékon, az EU-ban 6,7 százalékon állt a munkanélküliségi ráta. Augusztusban 15 millió 432 ezren voltak munka nélkül az Európai Unióban, ebből 12 millió 169 ezren az euróövezet tagországaiban. A júliusival összevetve a munkanélküliek száma az EU-ban 111 ezerrel, az euróövezetben pedig 115 ezerrel csökkent. A 2018. augusztusival összevetve az EU-ban 1 millió 189 ezerrel, az euróövezetben pedig 960 ezerrel fogyatkozott a munkanélküliek száma. Az augusztusi adatsor nem teljes. Észtországból és Magyarországról a júliusi, Görögországból és Nagy-Britanniából pedig a júniusi a legutolsó adat.

Az egy évvel korábbihoz képest 24 uniós tagállamban csökkent, Luxembourgban nem változott, Dániában, Litvániában és Svédországban pedig emelkedett a munkanélküliségi ráta augusztusban. A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát augusztusban is Csehországban regisztrálták, 2,0 százalékosat, majd Németország következik 3,1 százalékkal. A munkanélküliségi ráta továbbra is Görögországban (17,0 százalék) és Spanyolországban (13,8 százalék) volt a legmagasabb. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon júliusban 3,4 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. Egy évvel korábban, 2018 júliusában 3,7 százalékon állt a mutató.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Négy hónapja a legkevésbé gyengült az eurógazdság »