Nem aratott osztatlan sikert, hogy Sobotka bedobja a törölközőt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A kormánykoalíción belüli ellentétekre hivatkozva Bohuslav Sobotka szociáldemokrata cseh miniszterelnök kedden bejelentette, hogy még a héten benyújtja kormánya lemondását. Cseh vállalkozói körökben nyugtalanságot keltett és bírálatokat váltott ki Bohuslav Sobotka miniszterelnök keddi bejelentése.

Még a héten benyújtja lemondását

Döntését Sobotka azzal indokolta, hogy nem tudja tovább vállalni kormányában Andrej Babis kormányfőhelyettest, pénzügyminisztert, a koalíciós partnerpárt ANO elnökét, akit adócsalással vádolnak és Sobotka szerint a gyanút mindeddig nem tudta eloszlatni.

A legegyszerűbb megoldás, a miniszter menesztése azért nem lenne jó megoldás, mert ez lehetővé tenné Babis számára, hogy a mártír szerepében tetszelegjen, ami fél évvel a parlamenti választás előtt árthatna a többi pártnak - magyarázta Sobotka, aki egyben a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke is. Babis megmaradása a kormányfőhelyettesi és pénzügyminiszteri tisztségében azonban számomra elfogadhatatlan. Miután a pénzügyminiszter vagyoni ügyeit a neki alárendelt adóhivatal vizsgálja, nincs semmi biztosíték arra, hogy objektív eredmény szülessen - tette hozzá.

"Kész vagyok benyújtani a köztársasági elnöknek lemondásomat, feltételezem, hogy még e héten.

Szeretnék ezzel szabad kezet adni a koalíciós pártoknak, hogy tárgyalhassanak a kialakult helyzet megoldásáról" - jelentette ki Bohuslav Sobotka, aki három éve áll a hárompárti cseh koalíciós kormány élén.

Babis a baj

Úgy vélte: amennyiben a CSSD, az ANO és a kereszténydemokraták (KDU-CSL) megegyeznének a kormánykoalíció folytatásában, meg kellene oldani a pénzügyminiszter személyének kérdését. Andrej Babis hivatalban maradása ellentétben van az összeférhetetlenségi törvénnyel - mutatott rá a kormányfő.

Sobotka előrehozott parlamenti választást sem tart kizártnak. Milos Zeman cseh államfő október 20-21-re írta ki a képviselőházi választást. A felmérések szerint a választás nagy esélyese az ANO, amelynek támogatottsága meghaladja a 30 százalékot, míg a szociáldemokratáké tartósan tíz százalékkal alacsonyabb.

Bizonytalan a helyzet

A Gazdasági Kamara nyilatkozatában attól tart, hogy a kormány lemondása után "bizonytalan helyzet" alakul ki Csehországban, amely legalább fél évig, az októberre kiírt képviselőházi választásig eltart. "Ez a bizonytalan belpolitikai helyzet veszélyezteti a jelenlegi gazdasági prosperitást" - olvasható a dokumentumban.

A nagyvállalkozókat tömörítő Ipari és Kereskedelmi Szövetség szerint a kormányfő döntése "nélkülöz minden koncepciót és felelőtlen".

Felelőtlen lépés

"A kormány lemondása több szempontból sem jó hír a vállalkozóknak. A kormány azt ígérte a vállalkozóknak, hogy mandátuma végén némiképp enyhít azokon a terheken, amelyeket éppen ő rakott a vállukra" - mutatott rá a Gazdasági Kamara, amely szerint több országos jelentőségű projekt megvalósítása is a jövőbe tolódik, és Csehország több milliárd koronás uniós támogatást veszíthet el.

"A legnagyobb munkaadókat tömörítő, politikailag semleges szervezetként a kormányfő lépése kellemetlen meglepetés számunkra. Meglepett bennünket ez a minden koncepciót nélkülöző lépés, amely ráadásul az országgal szemben is felelőtlen" - jelentette ki Jaroslav Hasek, az Ipari és Kereskedelmi Szövetség elnöke.

A korona sem örült a hírnek

A kis- és közepes vállalkozókat tömörítő szövetség viszont úgy látja, hogy a gazdaságot már nem igen fogja befolyásolni a kormány lemondása, de Csehország külföldi megítélése "súlyos károkat szenved" - nyilatkozta Karel Havlícek, a szövetség elnöke.

Jirí Grund, az Exportőrök Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott, hogy "fél évvel a választás előtt megdönteni egy kormányt abszurd dolog".

A miniszterelnök bejelentése után a cseh korona jelentősen meggyengülve zárta a napot a prágai tőzsdén.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Politikai nyomás - lemondott az ukrán jegybank elnöke »

4IG 629 (-0,94 ) AKKO Invest 457 (-0,11 ) ANY 1280 (0,79 ) APPENINN 360 (0,28 ) AutoWallis 80 (-2,32 ) BIF 304 (1,33 ) CIGPANNONIA 178 (1,71 ) DELTA 96 (-0,62 ) EHEP 2500 (-2,72 ) FORRAS/OE 1070 (-6,14 ) FUTURAQUA 70 (2,94 ) GSPARK 3370 (-0,88 ) Gloster 2300 (-8,00 ) MASTERPLAST 596 (-0,67 ) MOL 1859 (-0,05 ) MTELEKOM 385 (1,18 ) NORDTELEKOM 31 (-1,58 ) NUTEX 31 (-1,61 ) OPUS 262 (0,77 ) OTP 10800 (-0,92 ) OTT1 194 (-2,22 ) PANNERGY 610 (-1,29 ) RICHTER 6850 (-0,65 ) SET Group 69 (-1,57 ) TAKAREK 486 (-0,82 ) WABERERS 910 (1,34 )