Nem bíznak az elemzők a kínai sárkány erejében

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kína gazdasági növekedése 6,5 százalékra lassul az idén a tavalyi 6,7 százalékról az erős első negyedévi kezdés ellenére - vélik a Reuters által megkérdezett elemzők.

Az első negyedévben a kínai hazai össztermék (GDP) 6,9 százalékkal nőtt, 2015 harmadik negyedéve óta a legnagyobb ütemben bővült. Elemzők szerint azonban nem lesz fenntartható ez a növekedés az év hátralevő részében, részben az ingatlanpiac lehűtését és a hitelkihelyezések visszafogását célzó kormányzati intézkedések miatt.

A megkérdezett 75 elemző véleményének átlaga szerint jövőre tovább lassul a gazdasági növekedés, a GDP 6,2 százalékkal nő. A szakértők azzal számolnak, hogy az idei második negyedévben a GDP-növekedés 6,7 százalék, a harmadik negyedévben 6,6 százalék, a negyedik negyedévben pedig 6,5 százalék lesz éves összevetésben.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden 6,5 százalékról 6,6 százalékra javította Kína idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését.

Kínában az államadósság a GDP 277 százaléka volt 2016 végén, magasabb az egy évvel korábbi 254 százaléknál, miközben az új hitelek egyre nagyobb hányadát költik adósságszolgálatra. Elemzők szerint a tavalyi 2 százalék után idén az infláció 2,1 százalék, jövőre pedig 2,3 százalék lesz.

Meglepetést okozott a kínai sárkány
A vártnál gyorsabb növekedési ütemet ért el az első negyedévben a kínai gazdaság a statisztikai hivatal hétfőn közzétett kimutatása szerint.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kína 6 százalék körüli GDP növekedésre számított »