Nem biztos, hogy jó vége lesz a Brexitnek

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A képviselők elismerik, hogy történt előrelépés a Brexit tárgyalásokban, de a neheze szerintük csak most következik.

A december 14-15-i uniós csúcsról szóló Juncker és Tusk elnökökkel folytatott délelőtti vitában a képviselők arra figyelmeztették a brit kormányt, hogy ne vegye biztosra az átmeneti viszonyokról szóló megállapodást és kiemelték, hogy minél előbb hivatalos formába kell önteni a kilépési megállapodást.

Felszólították a brit felet, hogy tegye világossá az EU-hoz fűződő jövőbeni viszonnyal kapcsolatos elképzeléseit és lehetőleg ne olyan ügyekkel foglalkozzon, mint az útlevelek színe, amiről egyébként eddig is szabadon dönthetett. Egyes képviselők leszögezték, hogy semmilyen viszony nem érhet fel a teljes jogú EU tagság előnyeivel.

Mások azt hangoztatták, hogy a soron következő tárgyalások keménynek ígérkeznek, ám ennek az az oka, hogy mindkét fél a számára legelőnyösebb megoldást keresi.

Guy Verhofstadt, az EP Brexit koordinátora azt mondta, garanciákra van szükség az Egyesült Királyságban élni kívánó uniós állampolgárok tartózkodási engedélyre irányuló kérelme kapcsán, a brit fél által javasolt új tartózkodási státusz pedig nem szabad, hogy életbe lépjen az átmeneti időszak vége előtt.

A képviselők a fentieken túl üdvözölték a fokozottabb védelmi együttműködés irányába tett lépéseket, az eurózóna reformja mellet érveltek és a migráció, valamint a fiatalok munkanélkülisége kapcsán további uniós szintű megoldásokat sürgettek.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kudarctól tartaranak a brit piacokon érdekeltek »