Nem csak a britek hagyhatják ott az EU-t?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A britek június 23-án döntenek arról, hogy továbbra is az Európai Unió tagjai szeretnének-e lenni. Minél közelebb a szavazás ideje, annál idegesebben reagálnak a tőzsdék is, hisz gazdasági szempontból az angolok jelenléte az Unióban létfontosságú. A szavazás annál is inkább mérföldkőnek számít, hisz egyes elemzők szerint nem csupán a britek fontolgatják az Európai Unió elhagyását, a nemek győzelme akár kilépési lavinát is elindíthat és akár az Unió széteséséhez vezethet, olvasható a sofortgmbh.eu-n.

A tőzsdén fokozottan jelen van a bizonytalan politikai hangulat lenyomata, hisz az angol font dollárhoz viszonyított árfolyama olyan alacsonyan áll, mint két hónappal ezelőtt, így a britek - mint ínséges időkben az szinte törvényszerű - ismét a jól bevált aranyrészvények felé fordulnak, olvasható a cikkben.

Mitől függhet a bennmaradás?

A szoros szavazás kimenetelét néhány olyan - látszólag nem kapcsolódó esemény is meghatározhatja, mint például a Glastonbury fesztivál. A könnyűzenei fesztivál épp a szavazás előestéjén kezdődik és nagy kérdés az, hogy az itteni fiatalok fontosabbnak tartják-e a szórakozást, mint a szavazáson való részvételt. A brit fiatalok nagy része köztudottan a bennmaradásra szavazna, azonban hiányukban az igenek jelentős mértékben visszaesnének.

További érdekes adalék az, hogy az angol labdarúgó válogatott szereplése is döntően befolyásolhatja az igenek, illetve a nemek alakulását. Amennyiben az angolok jól szerepelnek az EB-n, akkor nőhet az Unió melletti szavazatok aránya, rossz szereplés esetén nőhet a szkepticizmus és a "nem" szavazatok aránya is.

Ki léphet ki?

Emellett az angolokat olyannyira foglalkoztatja a kérdés, hogy azt is megnézték, hogy esetlegesen más országok - amelyek egyes esetekben a kilépéssel fenyegetőznek - ténylegesen elhagynák-e az Uniót. Felméréseik szerint Lengyelország semmiképpen sem hagyná el az Uniót az elkövetkező időszakban, hisz a lengyelek mintegy 70-80 százaléka unió-párti. Az sem elhanyagolható tény, hogy Lengyelország azon tagállamok egyike - Magyarországgal együtt - amely szinte a legnagyobb mértékben profitál az úniós pénzügyi alapokból.

Nem ennyire egyértelmű a helyzet Spanyolország esetében. A magas államadósság és a munkanélküliség miatt a spanyolok csupán 40-50 százaléka támogatja a bennmaradást - ez körülbelül olyan arány, mint Nagy-Britannia esetében.

Franciaország is az euroszkeptikusok táborát erősíti. Legújabb felmérések szerint a franciák csupán 30-40 százaléka bízik még abban, hogy jobb lesz az életszínvonal az Unión belül.

A görögök esetében csupán a lakosság 20-30 százaléka unió-párti, azonban az idők folyamán már bebizonyosodott: kétséges helyzetben a görög kormány inkább elfogadja a segély-milliárdokat, minthogy véglegesen búcsút intsen az Európai Uniónak, hisz ez számára a biztos államcsődöt jelentené.

A britek igen gyakran hangoztatják azt, hogy többet fizetnek be az Unió közös kasszájába, mint amennyit onnan visszakapnak - azonban ez így van például Németország esetében is. Politikai elemzők mindenképpen bizakodóak, hogy a 23-dikai szavazás pozitív eredménnyel zárul, és Nagy Britannia uniós tag marad. Abban az esetben, ha a nemek győznek a világ egyik legnagyobb pénzügyi központjára - Londonra - is nehéz idők várnak.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ismét EU-s forrásból épül szlovák autópálya »