Nem csak a tőke vándorolhat a németekhez

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A német gazdaságnak több szempontból előnyös a svájci frank euróval szembeni árfolyamküszöbének eltörlése, a svájci jegybank (SNB) váratlan döntése "rendkívüli gazdaságélénkítő program" Németország számára a német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) vezető közgazdásza szerint.

Alexander Schumann a DIHK honlapján pénteken közölt gyorselemzésében kiemelte, hogy a frank hatalmas mértékű erősödését kiváltó jegybanki lépés élénkíti a német turizmust, az ipart, és további svájci tőkét vonzhat az országba. Az árfolyamvédelmi küszöb eltörlése sokak számára megfizethetetlenné teszi a svájci téli üdülést, amiből elsősorban a német és az osztrák síparadicsomok húzhatnak hasznot - állapította meg a kamarai elemző.

A németek profitálhatnak a frankpánikból

Euróban mérve, a nyugat-európai részvények lehetnek erősek, míg a pesti parketten alig érezzük majd a ralit.

Ugyanakkor a svájci fogyasztók és vállalatok jóval olcsóbban juthatnak hozzá az euróövezetben gyártott termékekhez, ami erősítheti a német ipar pozícióit, mert a svájciak körében igen népszerűek a német autók, és Svájc fejlett ipari ország, amelynek sok termelő berendezésre van szüksége, így a német gépipar is profitálhat az SNB intézkedéséből - tette hozzá Alexander Schumann.

A DIHK vezető közgazdásza szerint Németország vonzóbb befektetési, beruházási célpont is lehet a svájci cégek számára, hiszen érdemes lehet termelőkapacitást telepíteni a költségeket tekintve a hazai terepnél előnyösebbé váló euróövezetbe. A közös pénzt használó uniós országok övezetében pedig erős érv Németország mellett a földrajzi közelség, és az, hogy nincsenek nyelvi és kulturális korlátok - hangsúlyozta Schumann, rámutatva, hogy Svájc már tavaly is a második helyen állt a külföldi befektetők rangsorában, az Egyesült Államok után, megelőzve Kínát és Nagy-Britanniát.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Bezuhant a horvát turizmus az első fél évben »