-->

Nem elég a bankok csomagja a térségnek

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Nem valószínű a banki hitelkihelyezések azonnali élénkülése Európa felzárkózó gazdaságaiban annak nyomán sem, hogy több nemzetközi fejlesztési bank a minap összehangolt pénzügyi támogatási akciótervet állított össze a térség számára, hosszabb távon azonban lehetnek kedvező hatásai a programnak - vélekedett a Fitch Ratings hitelminősítő szerdai londoni értékelésében.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Európai Beruházási Bank (EIB) és a Világbank-csoport a múlt héten két évre szóló, 30 milliárd eurót meghaladó támogatási csomagot jelentett be Közép- és Kelet-Európa gazdaságai, köztük Magyarország számára az euróövezeti válság nem szűnő - főleg a gazdasági növekedést visszahúzó - hatásainak ellensúlyozására.

A Fitch szerdai elemzése szerint a három pénzintézet Közös Akciótervnek nevezett programja pótolhatja a közép- és kelet-európai térség bankrendszereitől a globális pénzügyi válság elhatalmasodása óta megvont külső tulajdonosi támogatás egy részét. Ez enyhítheti a kínálati oldalon jelentkező hitelezési feszültségeket, és így támogatást nyújthat a régió gazdasági növekedésének.

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint azonban az európai felzárkózó térségben nem elsősorban a finanszírozási oldalról jelentkező feszültség, hanem inkább a vonzó kihelyezési lehetőségek korlátozott száma, valamint a hitelintézetek és a hitelfelvevők körében egyaránt tapasztalható nagyobb kockázatkerülés okozza a hitelkiáramlás gyenge növekedését. Bár a bankok finanszírozása szűkösebb lett, a megvont külső finanszírozás jelentős részét azonban a bankbetétek növelésével sikerült pótolni.

A Fitch Ratings szerdai elemzése szerint valószínűtlen, hogy a három nemzetközi fejlesztési bank támogatási programja befolyásolná a térségi hitelintézetek kockázatvállalási hajlandóságát, és rövid távon visszafordítaná a hitelkihelyezés növekedésének lassulását.

Hosszabb távon ugyanakkor a program elősegítheti a hitelezés növekedését, ha a közép- és kelet-európai bankok bekapcsolódnak az EBRD-vel, az EIB-vel és a Világbankkal közös hitelprogramokba. A három nemzetközi fejlesztési bank akcióterve alapján biztosított hitelforrások ennek révén később támogatást jelenthetnek az európai felzárkózó gazdaságok kilábalásához és növekedéséhez - vélekedtek szerdai elemzésükben a Fitch Ratings londoni szakértői.

A hitelminősítő közölte, hogy felmérést végzett 43 külföldi tulajdonú közép- és kelet-európai bank bevonásával, és a vizsgálat kimutatta, hogy a tulajdonosi finanszírozás 2008 vége és 2012 közepe óta 20 százalékkal 62 milliárd euróra csökkent az érintett helyi érdekeltségek esetében. A tulajdonos bankok egyre inkább azt szeretnék ugyanis, hogy közép- és kelet-európai érdekeltségeik önellátó módon gondoskodjanak saját finanszírozásukról.

A Fitch Ratings ennek alapján arra számít, hogy a térségi bankok külföldi finanszírozásának szűkítése mérsékelt ütemben ugyan, de folytatódni fog.

A hitelminősítő közölte: saját felmérésének eredményei jórészt összhangban vannak a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) által ugyanerre az időszakra kimutatott külföldi finanszírozási folyamatokkal. A Fitch felidézi, hogy a BIS adatai szerint a térség nyolc legnagyobb bankpiacán - Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Csehországban, Bulgáriában, Romániában és Horvátországban - hozzávetőleg 37 milliárd euróval szűkült a bankok külföldi tulajdonosi finanszírozása a vizsgált időszakban. A finanszírozások valamivel nagyobb mértékben csökkentek az idei második negyedévben, mint az elsőben, ám ebben az időszakban sokkal kisebb mértékű volt a tulajdonosi tőkemegvonás, mint a tavalyi második félévben - áll a Fitch szerdai londoni elemzésében.

A három nemzetközi fejlesztési bank múlt héten bejelentett, 2013-2014-re szóló, 30 milliárd eurót meghaladó támogatási programjának juttatásaiból Magyarország mellett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Észtország, Macedónia, Koszovó, Lettország, Litvánia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia részesülhet.

A keretösszegből a legnagyobb rész, minimum 20 milliárd euró az EIB-re jut. A Világbank hozzávetőleg 6,5 milliárd euróval, az EBRD 4 milliárd euróval veszi ki részét a programból.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Azért mégiscsak jó dolog, vátozatlan maradt Magyarország megítélése »