Nem fog bedurvulni az infláció

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Fokozatosan gyorsulhat az infláció Magyarországon, a friss adat - miszerint a fogyasztói árak nem változtak augusztusban az egy évvel korábbihoz képest - alapján azonban nem változtak az alapfolyamatok, így az idén 0,2 százalékos átlagos inflációra számít az Erste, a Takarékbank és az ING makroelemzője egyaránt. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelte, hogy augusztusban is maradt a gazdaság minden szereplője számára előnyös alacsony inflációs környezet.

Marad az alacsony alapkamat

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte, hogy augusztusban az egy évvel korábbihoz képest nem változott a fogyasztói árak átlagos szintje, júliushoz viszonyítva pedig 0,6 százalékkal csökkentek az árak. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a következő hónapban még 0 százalék közelében maradhat az infláció a tavalyinál lényegesen alacsonyabb üzemanyagárak miatt, majd bázishatások miatt októberben 1 százalék, decemberben 2 százalék közelébe emelkedhet az árak növekedési üteme, így az idén 0,2 százalékos átlagos inflációra számít.

Hozzátette, hogy jövőre 2,4 százalékos lehet az átlagos infláció, amire a sertéshús áfájának csökkentése minimális lefelé mutató kockázatot jelent. Suppan Gergely szerint mivel az infláció középtávon továbbra sem éri el a 3 százalékot - a jövő év végi várakozásuk 2,7 százalék -, a jegybank tartósan alacsonyan tarthatja az alapkamatot, így legkorábban jövő ősszel számít kisebb kamatemelésre.

Nem látunk mostanában deflációt

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste makroelemzői hangsúlyozták, hogy az újra meredeken zuhanó üzemanyagárak megállították az infláció gyorsulását, hiszen éves összevetésben változatlan szinten maradt az árszínvonal augusztusban. Véleményük szerint nem látunk újra deflációt idén Magyarországon, hiszen az év hátralévő részében fokozatosan gyorsulhat az infláció és decemberre akár elérheti a 2 százalékot is, az idei éves átlag 0,2 százalék lehet. Tavaly augusztushoz képest drágultak az élelmiszerek, a szeszes italok és dohányáruk, a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások.

Forrás: wikipedia

Ezzel szemben olcsóbbá váltak a ruházkodási cikkek, illetve az üzemanyagárak - ismertetik. A feldolgozatlan élelmiszerek - zöldségek és gyümölcsök - drágulása egyelőre még nem gyűrűzött be a feldolgozott élelmiszerek árába, így ennek a termékcsoportnak a drágulására lehet számítani az őszi, illetve téli hónapokban - mutatnak rá. Az Erste elemzői szerint az MNB szeptember végi inflációs jelentésében csökkenti mind a GDP-re, mind pedig az inflációra vonatkozó előrejelzését, így az alapkamat 1,35 százalékon tartását várják.

Az olajárak miatt alacsony az infláció

Balatoni András, az ING vezető elemzője kifejtette, hogy jelentősen zuhantak az üzemanyagárak augusztusban, ezért maradt változatlan a fogyasztóiár-színvonal az előző év azonos időszakához képest, júliushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,6 százalékkal csökkent. Szeptember-októberben ismét pozitív indexeket fogunk látni, ha az olajár emelkedik az év végére 1 százalék fölé is emelkedhet a mutató, az éves átlag 0,2 százalék lehet - mondta. Kitért arra, hogy az alapvető inflációs folyamatokat jelző maginflációs mutató továbbra is stabil.

Az NGM az adatokat kommentálva közölte, hogy az árak alakulásban főként a harmadik rezsicsökkentés és az olajárak esése a meghatározó. A mérsékelt inflációs környezet a gazdaság minden szereplőjének, így a bérből és nyugdíjból élőknek, valamint a vállalkozásoknak is kedvező - írták. Az év egészében a konvergenciaprogramban közölt 0 százalék körül alakulhat az infláció, az eddigi adatok megfelelnek a tárca várakozásainak.

Mérsékelt az inflációs környezet

Augusztusban az előző havi 0,4 százalékosról nullára csökkent az éves infláció, amit az üzemanyagok árának mérséklődése mellett főként az iparcikkek inflációjának lassulása magyaráz. A világpiaci olajárak érdemi csökkenése mellett a múlt hónapban 5,5 százalékkal csökkent az üzemanyagok ára, az iparcikkek inflációjának mérséklődése pedig megmutatkozott a szezonálisan kiigazított maginfláció 0,1 százalékpontos csökkenésében - állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott múlt havi inflációs jelentését elemezve kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Közölték, hogy az MNB inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatói nem mutattak érdemi elmozdulást az előző hónaphoz képest. A ritkán változó árú termékek éves inflációja 0,1 százalékponttal, 2,2 százalékosra emelkedett, a keresletérzékeny infláció pedig ugyanolyan mértékben, 1,8 százalékra csökkent. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció szintén 0,1 százalékponttal alacsonyabban, 1,0 százalékon állt a múlt hónapban.

A mutatók szintje változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utal - hangsúlyozta elemzésében a jegybank. Az MNB szakértője szerint a költségváltozásokra érzékenyebb tételek - élelmiszer és energia - ára összességében az árcsökkenés irányába hatottak.

Más lesz majd a kommunikáció

Az elemzés szerint az iparcikkek ára általában emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a tartós iparcikkek ára növekedett, míg a nem tartós iparcikkeké érdemben nem változott, a szezonálisan igazított árak pedig az elmúlt hónapokban mérsékelt dinamikát mutattak, amelyet az alacsony importárak árleszorító
hatása magyarázhat.

A szolgáltatások éves inflációja érdemben nem változott és az előző hónapokhoz hasonlóan 3 százalék körül alakult, de az árváltozások általában mérsékeltek voltak.

A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árai lényegében nem változtak az előző hónaphoz képest. A termékkör árindexét az elmúlt hónapokban érdemben befolyásolta a tejnek és a tejtermékeknek az uniós tejkvóta eltörlése miatt bekövetkezett árcsökkenése. A tejtermékek árcsökkenése önmagában 0,3 százalékponttal mérsékelte az éves inflációs rátát - állapította meg elemzésében az MNB.

Az MNB kedden bejelentette azt is, hogy megújítja az inflációs adatokkal kapcsolatos kommunikációját. Mint közölték, az elemzői igényekhez igazodva, már a hivatalos adatközlést követően egy órával (10 órakor) egy elemzést publikálnak, amely képet ad mind a tartósabb inflációs tendenciákról, mind a rövid távú elmozdulások okairól. Az MNB havi inflációs elemzése tartalmában is bővül és közérthetőbb lesz a széles közvélemény számára a korábbinál - ígérte a jegybank.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

MNB: a 0,60 százalékos alapkamat támogatja az árstabilitást »

4IG 615 (0,82 ) AKKO Invest 414 (-0,96 ) APPENINN 320 (-4,19 ) BIF 234 (3,54 ) CIGPANNONIA 273 (-3,87 ) DELTA 80 (-0,12 ) Duna House 310 (-2,52 ) EHEP 1775 (2,60 ) Gloster 2740 (6,20 ) MOL 1601 (-1,05 ) MTELEKOM 364 (-1,09 ) NUTEX 23 (-4,39 ) OPUS 228 (-1,94 ) OTP 8985 (-1,05 ) PANNERGY 686 (-0,58 ) RICHTER 6820 (0,29 ) TAKAREK 434 (1,64 ) WABERERS 1155 (-3,75 )