Nem hagytunk pénzt Brüsszelben

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke szerint az előző ciklusbeli uniós pénzek felhasználása is azt mutatja, hogy "Magyarország tényleg jól teljesített".

Túl is teljesítettük

Hörcsik Richárd azt mondta, hogy a 2007-2013 közötti ciklusban 8600 milliárd forintnyi támogatást hívott le a magyar intézményrendszer, amely a teljes keret száz százaléka. Ennél is nagyobb összegre, több mint 9 ezer milliárd forintra kötöttek szerződést, amely mintegy 108 százalékos eredmény. A fideszes politikus megjegyezte, hogy a szomszédos országok jóval kevesebb forrást hívtak le, Romániában mintegy 74 százalékot, Szlovákiában 89 százalékot.

A testület elnöke kitért arra is: a kormánynak nagy felelőssége van abban, hogy olyan intézményrendszert működtessen, amely le tudja hívni a forrásokat. Hozzátette: korábban az Európai Bizottság megállapította, hogy ha az előző ciklusban a 2007 és 2010 között, a Gyurcsány-, Bajnai-kormányok idején felépített rendszer maradt volna, akkor 25-30 százalékos lett volna Magyarország forrásvesztése.

Hozzányúltak a rendszerhez

Az Orbán-kormány korrekciókat hajtott végre, az intézményrendszert és a pályázatírásokat megpróbálta egyszerűsíteni - mondta Hörcsik Richárd, aki szerint a következő uniós ciklusban is jó eséllyel sikerül lehívni a források száz százalékát.

Ezzel együtt az új cél, hogy a magyar gazdaság kis- és közepes vállalkozásainak versenyképességét növeljék - emelte ki Hörcsik Richárd. Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a 2007-2013 közötti időszak uniós forrásainak felhasználásáról tart politikai vitanapot hétfőn az Országgyűlés.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kevesebb építőanyag fogyott eddig idén »