Nem igazán csipkedi magát a feldolgozóipar aktivitása

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az amerikai gazdaság aktivitásának növekedése az előzetes adatok alapján júniusban tovább csökkent, több mint három éve a leggyengébb volt a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet pénteken publikált jelentése szerint.

Az átfogó beszerzési menedzser-index (BMI) júniusban 40 havi mélypontra, 50,6 pontra süllyedt a májusi 50,9 pontról. A szolgáltatási szektor aktivitását jelző BMI szintén 40 havi mélypontra esett, 50,7 pontra csúszott le az előző havi 50,9 pontról. A feldolgozóipari BMI 50,5 pontról 50,1 pontra, 117 havi mélypontra zuhant. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének az erősödését, 50 pont alatti értéke pedig a gyengülését jelzi. A júniusi adatok alapján az üzleti aktivitás közeledett a stagnáláshoz, az expanzió 2016 februárja óta nem volt ilyen gyenge. A feldolgozóipar által indukált gyengülés megfertőzte a korábban erős szolgáltató szektort, amely júniusban már alig fejlődött - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Hozzátette: az új megrendelések tíz éve első alkalommal csökkennek, a vállalatok emiatt egyre nagyobb számban termeléscsökkentésre és leépítésekre kényszerülnek.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom »