Nem ilyen számokat várt a Destatis

| forrás:
TF - információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A várakozásokat meghaladó mértékben nőtt áprilisban a német ipari termelés - közölte pénteken a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Több, mint egy éve nem látott mértékben ugrott meg a német ipari termelés áprilisban, leginkább az építőipari teljesítmény javult a szokatlanul hosszúra nyúlt téli időszak miatti leállást követően.

A márciusi 1,2%-os emelkedés után további 1,8%-kal nőtt az ipari termelés áprilisban, ez volt sorban a harmadik hónap, mikor javulást mutat az adat, és egyben a legnagyobb mértékű megugrás tavaly március óta. Az elemzők stagnálást vártak. A részadatok szerint a feldolgozóipari termelés 1,5%-kal, míg az építőiparé 6,7%-kal emelkedett, az energiakitermelés azonban 1,5%-os visszaesést mutat.

Ma tette közzé legfrissebb gazdasági előrejelzését a német Bundesbank, mely az idei évre prognosztizált 0,4%-os növekedést 0,3%-ra, míg a jövő évre vonatkozó adatot 1,9%-ról 1,5%-ra korrigálta le. A német gazdaság mindössze 0,1%-os bővülést tudott felmutatni az év első három hónapjában, az üzleti bizalmi szint azonban február óta először emelkedett az előző hónapban, valamint a jó munkaerőpiaci környezet is a fogyasztás élénkülésére utal. A Bundesbank 1,5%-ról 1,6%-ra korrigálta az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzéseit, a jövő évit pedig épp ezzel ellentétesen, 1,6%-ról 1,5%-ra módosították.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kisebb GDP-csökkenést becsül az IfW »