Nem kis pénz lesz az új átutalási rendszer bevezetése

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az azonnali fizetések rendszerének 2019-es bevezetéshez át kell alakítani a bankok és az egyes magyarországi bankokat összekötő átutalási rendszert, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló GIRO Zrt. működtet, mindez pedig vélhetően több milliárd forintba kerül majd - mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója kedden az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: Európában 4-5 országban érhető el az azonnali fizetések rendszere, minden esetben a bankrendszerek önkéntesen hajtották végre az átállást.    

Kötelező lesz

Magyarországon azonban a bankrendszer ilyen irányú fejlesztését a jegybank kezdeményezte, így minden magyar banknak, amelyik foglalkozik pénzforgalmi szolgáltatással kötelező lesz az átállás, és egy időpontban kell csatlakoznia az azonnali fizetések rendszeréhez - mondta az MNB igazgatója.

Bartha Lajos kifejtette: ma még reggel 7 és délután 17 óra között zajlanak az átutalások, és nagyjából az átutalás indításától számítva másfél óra múlva érkezik meg az utalás a kedvezményezett számlájára. Az azonnali fizetések rendszerének bevezetése után a kedvezményezett címére másodpercek alatt érkezik majd meg az átutalás.

Az igazgató megjegyezte: az azonnali fizetések rendszerének bevezetésével Magyarország a pénzügyek terén is átáll a folyamatos működésre.

Változtatniuk kell a bankoknak

A bankoknak sokkal élesebb versenyre kell felkészülniük a jövőben, ehhez a mostaninál korszerűbb szolgáltatásokat kell nyújtaniuk, ennek egyik első lépéséként 2019 második felében Magyarországon bevezetik az azonnali fizetések rendszerét - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőinek tanulmányából.

Divéki Éva és Kajdi László a Digitális átállás a pénzforgalomban - a sikeres banki alkalmazkodás öt pontja című tanulmányukban azt elemzik, hogy a jelenleginél élesebb verseny a technológiai fejlődés révén létrejövő innovatív pénzforgalmi szolgáltatások elterjedésére vezethető vissza.

Kiemelik: az innovatív szolgáltatások nyújtása az internet használata miatt nem áll meg az országhatároknál, a pénzforgalmi szolgáltatóknak nemcsak a hazai, hanem a külföldi szereplőkkel is versenyezniük kell. Ennek során a bankoknak a manuális tevékenységek jó részét automatizálniuk kell, illetve a belső banki folyamataikat is át kell alakítaniuk.

Másodpercek alatt átmennek az utalások

Két év múlva jelentős változások lesznek a magyar pénzügyi rendszerben, 2019. július 1-jétől a tervek szerint bevezetik az azonnali fizetések rendszerét, a hét minden napjának 24 órájában minden 10 millió forint alatti belföldi egyedi forint átutalásnak maximum 5 másodpercen meg kell valósulnia - mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója még júniusban egy sajtótájékoztatón.

Kiemelte, ez azt jeleni, hogy maximum 5 másodperc telhet el ettől az időponttól kezdve a fizetési megbízás és a pénznek a fogadó fél számlájára érkezése között. Az igazgató hangsúlyozta, hogy ettől a naptól kezdve nem kell minden fizetési módban megjegyezni a számlaszámot, elegendő lesz, ha ismerjük a fizetés kedvezményezett személyének mobilszámát, az e-mail címét, vagy esetleg az adószámát, illetve az MNB további másodlagos azonosítók bevezetését is tervezi.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Magyar-kubai együttműködésről folyt tárgyalás »