Nem lesz összeomlás a Fed-döntés után

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Valószínűleg csekély reálgazdasági hatást gyakorol a globális felzárkózó térségben az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) gazdaságélénkítő célú mennyiségi enyhítési programjának várhatóan e héten elkezdődő leépítése - jósolták szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői befektetőknek összeállított forgatókönyvükben úgy vélekedtek, hogy amerikai mennyiségi enyhítés leépítésének hatása a legnagyobb eséllyel a külső finanszírozási kondíciók szigorodásának formájában szűrődik majd be a felzárkózó gazdaságokba. A cég szerint a döntő tényező ezzel kapcsolatban azonban az, hogy a felzárkózó térség legtöbb gazdasága ma sokkal kevésbé sebezhető e kondíciók romlásától, mint a múltban.

Alacsony a válságkockázat a felzárkózó térségben

A külső finanszírozási ráutaltság legszélesebb mérőszáma a bruttó külső finanszírozási igény, amely folyómérleg-egyenleg és a külső adósságkötelezettségek összege. Ez a mutató továbbra is magas Európa felzárkózó térségének néhány gazdaságában - különösen Magyarországon -, ám az esetek többségében nem sokkal magasabb, mint 2008-2009-ben, amikor a felzárkózó gazdaságokat "stressztesztnek" tette ki a globális pénzügyi válság - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői. Mindemellett a ház saját pénzügyi-gazdasági kockázatmérő indexe (CERI) is arra vall, hogy - Venezuela és Thaiföld potenciális kivételével - alacsony a válságkockázat a globális felzárkózó térségben.

Magyarország messze a veszélyzónától

A részvény- és devizapiaci reálárfolyamok, a magánszektor hitelellátása, a külkereskedelmi egyenleg és a rövid lejáratú külső adósságállomány figyelembevételével összeállított CERI-index a cég grafikus kimutatása szerint jelenleg éppen Magyarország esetében a legalacsonyabb a vizsgált 24 gazdaság közül; a magyar CERI-mutató nem sokkal haladja meg az 1-es értéket.

A Capital Economics több összetevőből kidolgozott CERI-indexe - amely nullától 10-ig terjedő skálán méri a vizsgált gazdaságokat fenyegető kockázatok mértékét - a szerdai elemzéshez fűzött grafikus kimutatás szerint csaknem mindegyik felzárkózó gazdaság esetében a kritikusnak tekintett 7-es érték alatt van. A ház módszertana alapján a 7-es CERI-index hozzávetőleg 60 százalékos esélyt jelent arra, hogy az adott gazdaság recesszióba süllyed, és 30 százalékos eséllyel jelzi a két éven belül kialakuló pénzügyi válság kockázatát.

2014 közepéig teljesen elzárják a pézcsapot

A Capital Economics londoni elemzői szerdai előrejelzésükben hangsúlyozták azt a véleményüket is, hogy a Fed monetáris ösztönző politikájának visszavonása valószínűleg rendkívül fokozatos ütemű lesz. Jóllehet a ház várakozása szerint a Federal Reserve 2014 közepéig teljesen beszünteti a jelenleg havi 85 milliárd dollár értékű eszközvásárlási ciklust, azt azonban a cég közgazdászai valószínűtlennek tartják, hogy az amerikai jegybank 2015 előtt monetáris szigorításba kezdene.

Az amerikai kincstárjegyhozamok jó eséllyel felfelé araszolnak majd, de "nem drámai mértékben", ráadásul más nagy fejlett gazdaságok - köztük Japán - nyilvánvalóan folytatják saját enyhítési programjukat.

A nagyobb probléma a fejlődő térség lassulása

Mindezek alapján várható, hogy a felzárkózó térség külső finanszírozási kondíciói feszesebbé válnak ugyan, de nem valószínű e kondíciók jelentős mértékű romlása - jósolták a Capital Economics londoni elemzői. Mindemellett a ház szerint fontos tényező az is, hogy a Fed monetáris politikájának feszesebbre vonását várhatóan az amerikai gazdaság teljesítményének javulása kíséri, és ez sok felzárkózó gazdaságnak nyújthat támaszt.

A globális felzárkózó térség növekedésén az igazán nagy kolonc valószínűleg nem az amerikai monetáris politika változása, hanem a BRIC-gazdaságok - vagyis a négy legnagyobb feltörekvő gazdaság, Brazília, Oroszország, India és Kína - növekedésének strukturális lassulása lesz a következő években - jósolták szerdai helyzetértékelésükben a Capital Economics londoni elemzői.

Más nagy londoni házak is csak fokozatos lépéseket várnak a Federal Reserve részéről.

Rendkívül óvatos lesz a Fed

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - szakelemzői szerdai prognózisukban úgy fogalmaztak, hogy a Fed bizonyosan "rendkívül óvatosan" kezd hozzá a mennyiségi enyhítési ciklus leépítéséhez, és megvárja a reakciót, mielőtt "valami nagyot" lépne. Ennek jegyében várhatóan először a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási keret 10 milliárd dolláros csökkentéséről születik döntés - jósolták a Commerzbank elemzői.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport befektetőknek összeállított heti globális helyzetértékelésében azt jósolta, hogy a Federal Reserve a havi eszközvásárlások értékét egyelőre 15 milliárd dollárral csökkenti.

Idegesek a piacok

A Fed likviditási csapjának fokozatos elzárásával kapcsolatos várakozások meglehetős piaci idegességet szítottak az elmúlt hónapokban, főleg azután, hogy Ben Bernanke Fed-elnök a nyár elején egyértelmű utalást tett az enyhítési program várható leépítésére. Ez az idegesség különösen a felzárkózó piaci befektetési eszközök árfolyamait mozgatta az utóbbi hónapokban, a piaci szereplők várakozása szerint ugyanis a Fed likviditásözönének apadása felhajthatja az amerikai kincstárjegyhozamokat, szűkítve a felzárkózó térségi eszközök által kínált hozamelőnyt.

A felzárkózó piaci gazdaságok a Federal Reserve és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta a piacra zúdított - elemzői kimutatások szerint globálisan eddig mintegy 12 ezer milliárd dollárnyi - pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők számottevő mennyiséget juttattak felzárkózó térségi eszközökbe.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Minden idők legrosszabb negyedévére számíthatunk »