Nem mostanában lesz új tagja az euróövezetnek

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Azon hét euróövezeten kívüli tagállamban, amelyek jogilag kötelezettséget vállaltak a közös valuta bevezetésére, jelentős előrehaladás tapasztalható a nominális konvergencia terén, de jelenleg egyikük sem teljesíti a csatlakozáshoz szükséges valamennyi formai és jogi feltételt - állapította meg Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa szerdán.

Moscovici, az euróövezeti tagság feltételének számító konvergenciakritériumok teljesítése irányába tett előrelépést áttekintő bizottsági jelentést ismertetve elmondta, a hét vizsgált tagállam - Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország - nem teljesíti az átváltási árfolyamra vonatkozó kritériumot, mivel egyikük sem vesz részt az úgynevezett ERM-2 árfolyam-mechanizmusban.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az értékelés megállapította, hogy Horvátország kivételével a jogszabályok az értékelt tagállamok egyikében sem egyeztethetőek össze teljes mértékben a gazdasági és monetáris unió szabályaival.

Azért van, ami teljesül

Az euróövezethez való csatlakozás formai követelményeinek értékelése mellett a jelentés megállapította ugyanakkor, hogy ezek a tagállamok teljesítik az államháztartásra vonatkozó kritériumot, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország és Svédország pedig a hosszú távú kamatlábakhoz kapcsolódó kritériumot is.

Az uniós bizottság azt is megállapította, hogy az euróövezeten kívüli tagállamok általánosságban gazdaságilag és pénzügyileg megfelelően integrálódtak az Európai Unióba.

Néhányuk azonban makrogazdaságilag továbbra is sebezhető, és üzleti környezetükkel és intézményi keretükkel kapcsolatos kihívásokkal szembesülnek, amelyek kockázatot jelenthetnek a konvergenciafolyamat fenntarthatóságára nézve.

Miért lenne fontos a csatlakozás?

Ahogy május közepén beszámoltunk róla, Bulgária és Horvátország mellett Románia is csatlakozott az euróövezetbe minél előbb bekerülni kívánó országok sorába. De miért lett hirtelen fontos a valutaunióhoz való csatlakozás?

„A Brexit után, aki az euróövezeten kívül marad könnyen a külsős szerepébe kerülhet” – nyilatkozta a Bloombergnek Juraj Kotian, az Erste elemzője. „Ha ránézünk az előzetes EU-költségvetésre, látható, hogy sokkal nagyobb hangsúly kerülhet az eurózónára.”

A három ország tervei kontrasztban állnak az ex-kommunista keleti országok gazdagabbik felével, mert bár Szlovéniában, Szlovákiában és a három balti államban már euróval fizetnek, Csehországban, Lengyelországban és hazánkban sincs konkrét terv a közös valuta bevezetésére.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Vámokkal fenyegeti Trump Európát »