Nem számíthatnak sok pénzre az angol dolgozók

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jövőre is alacsony mértékű, 1 százalékos bérnövekedésre számít Nagy-Britanniában a brit emberierőforrás-menedzserek legnagyobb szakmai szövetsége egy hétfőn ismertetett felmérés szerint.

Hatalmas a túljelentkezés

A bérek növekedése a csökkenő munkanélküliség ellenére is alacsony mértékű, mert az állásokra többszörös a túljelentkezés - hívta fel a figyelmet a Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD).

A szövetség kutatásának eredményei szerint az alacsony képesítést igénylő munkakörben 24, a közepesen magas képesítést igénylő munkák esetében 19, a magasan képzett munkaerőt igénylőeknél pedig nyolc jelentkező van egy állásra.

Egyelőre maradnak az EU-s dolgozók

A CIPD által megkérdezett munkaadók egyelőre nem tapasztalják, hogy a brit európai uniós tagság 2019-ben várható megszűnése miatt csökkenne az EU többi országából érkező munkavállalók száma. Emellett nő a munkaerőpiacon megjelenő egykori segélykérők és az idősebbek száma.

Gerwyn Davies, a CIPD vezető munkaerőpiaci elemzője a BBC-nek azt mondta, szerintük egyelőre nincs jele annak, hogy rövidtávon megváltozna a helyzet, és a foglalkoztatási rátával együtt a bérek is emelkednének.

A háztartások kiadásai növekednek

A közszférában továbbra is alacsony a béremelkedés, a háztartások kiadásai viszont egyre nőnek, mint ahogy egyes munkaadók azzal kapcsolatos aggodalmai is, hogy az Egyesült Királyság várhatóan nemcsak az EU-ból távozik, hanem annak egységes belső piacáról is - sorolta a szakértő.

Gerwyn Davies szerint mindazonáltal a munkáltatók egyelőre találnak munkaerőt a bérek jelenlegi szintjén is.

Mások szűkülni látják

A brit emberierőforrás-menedzserek legnagyobb szakmai szövetsége felmérésének eredményei részben ellentmondanak más kutatásoknak, amelyek viszont a brit munkaerőpiac szűkülését mutatják.

A Markit piackutatónak a humánerőforrás piacán tevékenykedő cégeket tömörítő szövetség, a Recruitment and Employment Confederation (REC) számára készített és a napokban ismertetett felmérése szerint a munkáltatók egyre nehezebben találnak munkaerőt, a bérek pedig az állandó és az ideiglenes állások esetében is növekednek a jelentkezők csökkenő száma miatt.

A brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás óta pedig egyre több európai uniós munkavállaló dönt úgy, hogy hazatér.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

USA: tovább csökkent a foglalkoztatottság »

4IG 639 (3,06 ) AKKO Invest 454 (0,89 ) APPENINN 358 (0,70 ) AutoWallis 81 (4,26 ) DELTA 91 (0,89 ) EHEP 2720 (2,64 ) FUTURAQUA 70 (-0,14 ) MOL 1849 (1,54 ) MTELEKOM 382 (1,06 ) NORDTELEKOM 30 (4,47 ) OPUS 253 (-0,78 ) OTP 11000 (1,38 ) RICHTER 6630 (1,61 ) ZWACK 16700 (-0,30 )